Napinacz do Giant'a AC 04 ?

poocho
Kontakt:

Napinacz do Giant'a AC 04 ?

Post autor: poocho »

Witam.

Mam dylemat, otóż od pewnego czasu jeszcze bez napinacza seryjnego (głośno hałasował i łańcuch spadał ;/) no i szukam czegoś lepszego - głównie chodzi mi o jak najcichszą pracę. blat mam 36 zębów. chcę zaznaczyć że jak najniższa cena nie jest kwestią priorytetową.

Pytam gdyż mocowanie napinacza jest jakieś dziwne tzn. mocno odchylone - tak mi się wydaje :)

a może założyć przerzutkę i wszystkie 3 blaty? rower używam xc i enduro.
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Z tego co się orientuje to są tylko napinacze do 2blatów i singl..
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Po pierwsze musisz sie zastanowic powaznie czy potrzebujesz 3 blatow? Jesli jezdzisz XC i Enduro to zapewne najmniejszy przyda sie na podjazdach, lecz z drugiej strony dotychczas Ci to jakos nie przeszkadzalo?
Seryjny napinacz w AC jest rewelacyjny, jezeli jest prosty, ma zalozone dobre miekkie rolki na dobrych lozyskach i jest odpowiednio ustawiony. Zastanow sie powaznie czy nie zalozyc go jeszcze raz ale na pozadnie z blatem 38z (najlepiej pasuje) :roll:

Jesli jednak nie, to ja zastanowilbym sie na Twym miejscu nad napinaczem pod 2 blaty + przednia przerzutka SLX (jej konstrukcja w jakims tam stopniu bardziej trzyma lancuch niz inne modele). Takie napinacze jesli maja byc dobre, nie sa tanie- ja polecam E13.
To jak dla mnie jedyna dobra opcja na XC-Enduro jak piszesz, bo niemozliwe jest smiganie w XC jedynie z jednym blatem... chyba ze XC dla Ciebie to 3m dropy :-)

Przerzutka SLX
dwa blaty 36 / 22
napinacz E13 DRS (drogi) lub DS (tani)
rockring.

Masz w takim secie zestaw ktory bedzie wytrzymaly (w zaleznosci oczywiscie od korby), podjedziesz wszystko (jesli twoj rower enduro to nie Glory DH :-) i mozesz zapomniec o spadajacym lancuchu... jesli dobrze wszystko zalozysz.

AC ma mocowanie napinacza w standardzie ISCG (old)
http://www.endura.pl
nowykik
Kontakt:

Post autor: nowykik »

albo mozesz zrobic tak jak ja napinacz BLACKSPIRE STINGER E + przerzutka xt
wyglada to tak:

Obrazek
poocho
Kontakt:

Post autor: poocho »

xc to max krawężniki 1 m ;) nie więcej, a na poważnie to już nie skacze.

obie propozycje są ciekawe - przeanalizuje je.

dzięki za rady.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Jesteś pewien, że spada Ci łańcuch jak masz przerzutkę i 3 blaty...?
ODPOWIEDZ