40RC 2010 brak(?) progresji .

ravfr
Kontakt:

40RC 2010 brak(?) progresji .

Post autor: ravfr »

Problem jest następujący:
Znajomy wymienił 40rc z 2006 na model tegoroczny. Z poprzedniego był b.zadowolony. Z nowego, już średnio...

Widelec łatwo dobija (na tych samych sprężynach) , co w poprzednim się nie zdarzało. Po demontażu , stary tłumik przy ugieciu jest wyrażnie progresywny , ciężko wcisnac go do końca. W nowym , tłoczysko zapada sie do pewnego punktu , w którym wyczuwalny jest opór , po czym gładko (przy użyciu tej samej siły) zapada się do końca.

"W środku" tłumika wszytko wygląda ok . Z tego co się zorientowałem , za tłumienie końca skoku odpowiada , rurka z otworami o malejącej średnicy, w którą wchodzi tłok. W innym egzemplarzu na ten rok , praca jest identyczna....
Zastanawiam sie teraz, czy tak ma być ? Czy jest to jakaś wada serii ? Czy ..... sam nie wiem, co :| .
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

rafał nawet nie strasz...
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ravfr na 2010 jest niby ten fit damper ale zgodnie z instrukcja
Hydraulic Bottom-Out System

The 40 is equipped with a patent-pending Internally Adjustable Hydraulic Bottom-Out Control System. This feature can be adjusted inside the cartridge by FOX Racing Shox or an Authorized Service Center. It comes preset from the factory at the FIRM setting.
Czyli raczej za miekko byc nie powinno. Jestes pewien, ze ta sama sprezyna? Bo fox mogl oszalec i dac inne sprezyny w widle na nowy rok. No i inna sprawa - dobija przy jezdzie czy na miekko wciskajac z calej sily mozesz go dobic? Chociaz to dziwne, ze pod koniec skoku ci puszcza. Probowales do foxa/mojo/susp center pisac?
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Spaced ta sama sprężyna. Po przełożeniu starego tłumika do nowego widła , wszystko jest OK. Nowy tłumik dobija z 2m dropa i nie ma sposobu, ustawieniami tego zmienić.
Rzeczywiscie zostaje skrobnąć do Foxa.
ODPOWIEDZ