SLX FC 660 czy SLX FC 665 którą wybrać ?

nans
Kontakt:

SLX FC 660 czy SLX FC 665 którą wybrać ?

Post autor: nans »

Część. Nadszedł czas zmiany korby, mianowicie zdecydowałem się już na SLX'a długość ramion 170 mm. Tylko zrodził się dylemat czy oprócz tego że 665 ma dwa blaty i rockring to się czymś jeszcze konkretniejszym różni od 660 ? Ogólnie zębatki z miejsca idą na sprzedaż bo w żadnej wersji nie ma blatu 38z a taka ilość zębów najbardziej mi odpowiada :) I właśnie na koniec pytanie na którą się zdecydować 660 czy 665 ?
Poniżej linki do korb:
SLX FC 660
http://shimano-polska.com/publish/conte ... type-.html
SLC FC 665
http://shimano-polska.com/publish/conte ... type-.html

Za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości bardzo dziękuje :)
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

W modelu HONE, wersja z rockringiem byla lepsza, miala stalową oś i inserty na pedała. W slx to chyba jeden grzyb.

Z doswiadczenia wiem ze latwiej bedzie Ci sprzedac zebatke 44T z SLX niz rockring na 36T, ktory mi np lezy juz 2 lata w domu. Pzdr
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

To czemu z 665 jest 110g cięższa? Przecież rockring nie jest chyba tyle cięższy od zębatki 44t.
nans
Kontakt:

groochas pisze:Z doswiadczenia wiem ze latwiej bedzie Ci sprzedac zebatke 44T z SLX niz rockring na 36T, ktory mi np lezy juz 2 lata w domu. Pzdr
no i raczej wezmę z tego powodu 660 bo może coś się zwróci z tej inwestycji i będzie w sam raz na wypad w góry :)

a z drugiej strony

Las3k_91 Ldz pisze:To czemu z 665 jest 110g cięższa? Przecież rockring nie jest chyba tyle cięższy od zębatki 44t.
teraz mnie to zaczęło ciut ciekawić. Wcześniej nie popatrzyłem na wagę bo nie jestem fanem zbijania wagi. Byle by było trwałe i się nie sypnęło za szybko :)
Z tego co mi się wydaję to zębatki są zrobione z innych materiałów i to może wpływać na wagę. A rockring nie koniecznie w sumie musi być lżejszy od zębatki, powiedział bym że będzie cięższy.
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

groochas pisze:W modelu HONE, wersja z rockringiem byla lepsza, miala stalową oś i inserty na pedała. W slx to chyba jeden grzyb.
Jak było w HONE tak jest teraz w SLX. Tak przynajmniej tłumaczyli mi to w sklepie.
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

groochas pisze:Z doswiadczenia wiem ze latwiej bedzie Ci sprzedac zebatke 44T z SLX niz rockring na 36T, ktory mi np lezy juz 2 lata w domu. Pzdr

Chętnie od ciebie kupie ten rock ring. Jak coś pisz. Sory za ot :?
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Rockring w Slx wazy około 150g. "Podobno" wersja z rockringiem jest z ciut lepszego materiału :)
Ludzie kupują tą korbę z zębatkami po to by sprzedać je i kasa się zwróci :)
Ja mam wersję z rockringiem. Jeżdżę już z miesiąc i wszystko jest ok ;)
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

ja kupiłem fc-m665 bo podobno jest do ostrzejszych zastosowań.
Slavvduro
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

to jest jedna i ta sama korba, hone się różniło osią i insertami na pedały, tutaj o tym pisałem przy podejrzeniach o różnicy w osiach.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... c&start=19
nans
Kontakt:

SeraaX pisze:to jest jedna i ta sama korba, hone się różniło osią i insertami na pedały, tutaj o tym pisałem przy podejrzeniach o różnicy w osiach.
teraz mi się udało dowiedzieć 660 i 665 to nie są te same korby właśnie różnią się tym że 665 posiada inserty na pedały a 660 nie. To jednak się skusze na model 665 choć sprzedaż 3 zębatek z modelu 660 wydaję się bardziej atrakcyjna pod względem zwrotu części kasy.
groochas
moderator
Kontakt:

nans jezeli tak to w sposob zdecydowany i niepodważalny kupuj wersje z insertami.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

nans rzeczywiście po zdjęciach allegro teraz widzę różnicę, bo na stronie shimano ramiona są takie same.

Stąd też w 665 jest w techdocs podkładka pod pedał, wcześniej się zastanawiałem o co chodzi skoro zdjecia są takie same :)
Załączniki
bez tytu?u.jpg
bez tytu?u.jpg (22.13 KiB) Przejrzano 1453 razy
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

O różnicach już było nie raz.

Jak SeraaX piszę:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... c&start=19

w końcu i tak dojdziesz do wniosku że obojętnie która...
inserty??
groochas pisze:w sposob zdecydowany i niepodważalny kupuj wersje z insertami.
kilka lat temu wszyscy walili w dh bez żadnych insertów i jakoś problemu nie było, wg mnie moda i marketing ale jak widać przyciąga klienta...
ciężko sprawić żeby gwint wyjechał, raczej będzie to wina materiału albo mega hard zastosowania a do tego sie kupuję korby bmx ;]
____
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
nans
Kontakt:

Dxx pisze:kilka lat temu wszyscy walili w dh bez żadnych insertów i jakoś problemu nie było,
może i nie było, obecną korbę mam również bez insertów i jak na chwilę obecną daje radę i żadnych problemów z nią nie mam ale nagły przypływ gotówki pozwala zmienić korbę to czemu nie spróbować wersji z insertami, które spore grono riderów chwali :) w poniedziałek już mam mieć zamówioną wersje 665. Ktoś może chętny na rockring i zębatki ? jak tak to proszę pisać na priv :)
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Dxx sam osobiscie wyrwalem pedal z korby, podczas dokreconej 180, w korbie gdzie nie bylo insertow, aluminiowe gwinty to zlo! Kolega gdy oparl sie pedalem o kamien zrobil to samo, a wcale mocno nie przypierniczyl. Lepiej z insertami.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
groochas
moderator
Kontakt:

Dxx ano wlasnie drogi kolego był problem. Sam 2 razy wykręciłem pedał z korby razem z gwintem.
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

quilong pisze:Dxx sam osobiscie wyrwalem pedal z korby, podczas dokreconej 180, w korbie gdzie nie bylo insertow
A co to za korba była i ile przeszła? Nie chce mi się wierzyć że shimano...
I brał byś slxa do streetu? Raczej nie bo ta korba ma inne zastosowanie.
quilong pisze:Kolega gdy oparl sie pedalem o kamien zrobil to samo, a wcale mocno nie przypierniczyl.
To jakaś gów&&* korba musiała być? ;> Jak ktoś ma pecha to cały insert mu wyjedzie :wink:

nans witamy w gronie posiadaczy slxa :)
Tak przy okazji do czego będziesz ją używał?

Temat można uznać chyba za zamknięty skoro decyzja podjęta 8)
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
nans
Kontakt:

Dxx pisze:Tak przy okazji do czego będziesz ją używał?
korba ląduje w Big Hicie. Zastosowanie DH i FR w czystym wydaniu "for fun" jak jest wolny czas. Wyjadaczem nie jestem ... tam gdzie inni jeszcze dokręcają ja hamuje ;) więc korba pewnie już zawita u mnie do czasów mojej emerytur ;) ... jak doczekam :P
pozdrawiam
ODPOWIEDZ