Problem z napędem.

EZrider
Kontakt:

Problem z napędem.

Post autor: EZrider »

Mam problem z napędem, mianowicie: przy przyspieszaniu wyczuwalne jest pod nogami coś w rodzaju chrzęszczenia - łańcuch nie toczy się gładko. Przy lekkim pedałowaniu praktycznie jest to niewyczuwalne. Efektów dźwiękowych brak aż do momentu, kiedy chcę nagle mocno dokręcić i słychać delikatne trzaski (wtedy chrzęszczenie pod nogami jest mocno niepokojące).

Dodam, że zostało to skopane w serwisie a panowie "nie widzą w tym nic złego". Jednak przed wizytą wszystko chodziło idealnie gładko i bezszelestnie (nowy napęd). Łańcuch z tego co widzę został wyczyszczony i nasmarowany.
Konfiguracja 1x9.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

a trzeszczy cały czas czy tylko momentami, cyklicznie? Bo u mnie jest tak samo, wydawało mi się, że to coś w napędzie ale to przez łożysko w ramie.

Co było robione w serwisie? Jak napiszesz, to może ułatwi to rozpoznanie co ten serwisant źle zrobił.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Sprawdź: piastę, suport...
EZrider
Kontakt:

Nie do końca wiem co robili - przegląd ogólny (do gwarancji). Na pewno zbyt dużo nie dokręcali bo wszystko trochę latało i dopiero sam to poprawiłem.

Tak samo "chrupie" przy rozkręcaniu koła na stojaku - w rękach też wtedy czuć.

Sprawdź: piastę, suport...
Z piastą jest coś nie tak, ale to osobny rozdział - tak samo była uwalona wcześniej i napęd działał idealnie gładko.

Wszystko jest na serio nowe i było dobrze dopóki nie zostawiłem roweru w serwisie.
easy_rider_1
Kontakt:

EZrider pisze:Z piastą jest coś nie tak, ale to osobny rozdział - tak samo była uwalona wcześniej i napęd działał idealnie gładko.
Ja p***** czekasz aż Ci ktoś wywróży z fusów usterkę :| nie doczekasz się, musisz pobrudzić rączki, chyba że nie przeszkadza Ci te "chrupanie"
EZrider
Kontakt:

Hellraiser ta, rozłożę i złożę rower od nowa i nic to nie da. Wspaniale sensowne brudzenie rączek. To, na co wpadłem już zrobiłem.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Może pochwal się co jest nie tak z piastą? Bo przecież jak masz wyrobiony łańcuch to jak lekko jedziesz, nie przeskakuje... Depniesz i zaczyna się zabawa. Może zapadki dożywają żywota na przykład? Jeszcze trzymają ale niewiele im brakuje?
EZrider
Kontakt:

Piasta nie ma na to wpływu. Cały napęd jest nowy.
easy_rider_1
Kontakt:

EZrider skąd wiesz :?:
EZrider
Kontakt:

Hellraiser sprawdziłem piastę wewnątrz i bębenek.
ODPOWIEDZ