Prześwietlenie ramy

Solny
Kontakt:

Prześwietlenie ramy

Post autor: Solny »

Witam z kolejnym pytaniem.
Czy w Krakowie lub okolicach można gdzieś prześwietlić ramkę? Mam prawdopodobnie pęknięty lakier na ramie (dziwne miejsce - rura podsiodłowa), i chciałbym się upewnić, ze to nic powaznego ??
Pozdrawiam
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Więcej wyjdzie prześwietlenie niż rama ;)

Zedrzyj lakier z miejsca pęknięcia i sprawdź ;)
borczu
Kontakt:

Post autor: borczu »

widziałem kiedyś taki specjalny sprej który jest bardzo przenikliwy , byłem u typa spawającego obudowy skrzyni biegów i jak spawał to sprawdzał właśnie takim czymś preparat przechodził na 2 strone a dziurka była widzialna tylko pod lupą.Spróbuj coś takiego kupić i będziesz wiedział.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Możesz też zamalować miejsce pęknięcia lakieru. Jeśli farba pęknie znowu, to znaczy, że prawdopodobnie, metal pod spodem pracuje, a więc istnieje obawa, że jest tam pęknięcie. Fakt, to jest o dość laicki sposób, ale za to tani i nie uszkadzasz oryginalnego lakieru.
pozdro

frango
Solny
Kontakt:

A macie jakiś rozsądny patent jak zdjąć malunek, tak żeby ramy nie uszkodzić ?? Nasuwa mi się na myśl, żeby użyć np. SCANSOL'u, który służy min. do sciągania politury ze starych mebli. Co prawda to jest żrący chemiczny klej ale ramie chyba nie powinien wyrządzić krzywdy ??
barte
Kontakt:

Post autor: barte »

Scansol nie uszkadza ramy, ściągałem tak lakier z całej ramy i nic się nie stało :wink:
[S]Dartmoor Two6Player + Pike!!!
Bike[url]http://tiny.pl/hgwxq[/url]
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Scansol niby zracy ale jak wyleje ci sie na reke to sie nic nie dzieje poki nie masz ran/zadziorow.

Mozesz probowac scansolem choc nie zawsze radzi sobie z nowymi lakierami bo z gory przeznaczony jest to sciagania starych zmeczonych powlok.

O wiele latwiej jest zrobic to drucianym koleczkiem na wiertarce. Raz dwa i masz goly metal.
Solny
Kontakt:

Ok, dzięki. Spróbuje dziada potraktować scansolem :twisted:
szustaczek
Kontakt:

Post autor: szustaczek »

Marcio pisze:O wiele latwiej jest zrobic to drucianym koleczkiem na wiertarce. Raz dwa i masz goly metal.
aluminium nie polecam traktowac takim czymś.... zostają straszne rysy scansol powinien dać radę ( chociaż u mnie zostawił cały podkład)
sprzedam buty shimano MP90![url]http://allegro.pl/show_item.php?item=2041896325[/url]
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Solny pisze:Czy w Krakowie lub okolicach można gdzieś prześwietlić ramkę?
Politechnika/AGH
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Solny
Kontakt:

@ piotrex, chyba jednak zostane przy domowych metodach bo chyba ta impreza prześwietlania nie jest taka tania jak sie wydawało :?
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

szustaczek Wszystko zalezy jakiego kolka uzyjesz. Mozna korzystac z trzpienia bo nie uszkodzi ramy wogole.

Jesli sie umie to robic i robi sie to z glowa to wszystko na lajcie mozna wyczyscic.
ODPOWIEDZ