Zakup zbroi w USA - o co w tym dokładnie chodzi?

Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Zakup zbroi w USA - o co w tym dokładnie chodzi?

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Witam. Chce zamówić sobie zbroję z d3o od Icon'a , jednak muszę ściągnąć ją sobię z USA http://www.motorcyclegear.com/street/ar ... t.html?s=a . Nie wiem jednak ocb z tym całym amerykańskim cłem- wiem, że kupując bezpośrednio ze sklepu cła nie ominę- jednak czy sklep podając koszty wysyłki przez USPS Prioryty Mail international (30$dolarów) podaje mi już całkowite koszty wysyłki do Polski? Pozdrower
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Cena towaru + koszta wysyłki to jest ta kwota która będziesz musiał przelać na konto sklepu i z nimi jesteś na czysto. Najtaniej paypalem doliczają sobie +0,10/0,15gr do średniego kursu ale i tak wychodzi najrozsądniej.
Cło i vat płacisz przy odbiorze tu w Polsce. Sklep może też podać na paczce zaniżoną wartość. Bodajże do 10$ liczy się jako gift i podatku nie płacisz. Ale jak trafisz na upartych celników to i tak mogą się doczepić a w paczce zapewne będzie dowód zakupu na normalną kwotę. A w listy od dobrego wuja sklep raczej nie będzie się bawić.
kucu051
Kontakt:

Re: Zakup zbroi w USA - o co w tym dokładnie chodzi?

Post autor: kucu051 »

clo to nic, jeszcze jest VAT 23 % od wartości zakupu+koszt przesyłki,
radze zadba o to żeby sklep umieścił na rachunki/fakturze koszt przesyli bo inaczej jak nie będzie tego kosztu to celnicy wezmą go ze swoich cenników a wtedy będzie on wyższy nawet kilka razy, i wtedy walna Vat od tego
Juicy360
Kontakt:

Post autor: Juicy360 »

Najlepiej kup na ebayu, tam ludzie są bardziej skłonni wysłać jako prezent.
I pamiętaj, że w amerykańskich sklepach internetowych kartą raczej nie zapłacisz, bo musisz mieszkać na terenie USA lub Kanady. Są wyjątki, jak np. Amazon... więc pozostaje Paypal, przelewem się nie da.
Czyli najlepiej ebay=paypal, sklep int.=paypal i jeśli masz znajomych w USA to przez nich kupić.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

No zbroję już wczoraj zamówiłem, zapłaciłem przez PayPal- przy 142 dolarach razem z kosztami wysyłki PayPal skasował Mnie ok 15zł. Mam nadzieję, tylko że celnicy się nie doje*ią... do mojej paczki. Pozdro
vaudaaa
Kontakt:

Post autor: vaudaaa »

Daj znać jak poszło z celnikami, gdy paczka do ciebie dojdzie (gift/nie gift, jaka firma pocztową szła) :)
[url=http://konar7.pinkbike.com/album/2010-year/]PinkBike[/url]
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

jak to ująłeś celnicy napewno się "doje*ią", dowalą Ci vat :). Każda paczka powyżej 50euro jest objęta procedurą celną, natomiast każdej powyżej 150 euro doliczane jest cło+vat. W Twoim przypadku będzie to tylko vat. Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

To wasze pieprzenie o cle jest nudne.

Oni tam mają taki zapierdol że paczki do oclenia wybierane są wręcz losowo. Jakoś kumpel za paczkę na 650cad nie dostał żadnego cła ani vatu. Może macie wyjątkowego pecha że wam clą te paczki...
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Na pewno dam wam znać, gdy paczka dojdzie i poinformuje was ile zapłaciłem za całość. Podzielę się również wrażeniami dotyczącymi ( bodajże pierwszej na świecie ) zbroi wyposażonej "na bogato" w d3o- na ile jest wygodna i jak chroni- bo pewnie niektórych to ciekawi.
babolfr
Kontakt:

Pietryna gadasz głupoty aż miło :mrgreen: tak sie składa że paczki w pierwszej kolejnosci są segregowane na te do ocelania i na te bez (wg wartości na liście przewozowym) oprócz tego co 3paczka z tej grupy "bez cła" jest poddawana wyrywkowej kontroli.
Pozdrawiam
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

No to powiedz mi jak droga paczka mogła przejść bez kontroli celnej skoro jesteś tak poinformowany dobrze? Bo ja na ten temat rozmawiałem z dziewczyną pracującą w urzędzie celnym. Ona powiedziała, że tego jest tam tak dużo, że nie przerabiają. Przynajmniej w łodzi.
babolfr
Kontakt:

ale była zadeklarowana prawdziwa wartość? W takim razie to chyba od miasta zależy...
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Detailed Results:
Bullet Out of Foreign Customs, March 23, 2011, 10:46 am, POLAND
Bullet Into Foreign Customs, March 21, 2011, 1:18 pm, POLAND
Bullet Into Foreign Customs, March 21, 2011, 8:04 am, POLAND
Bullet Arrived Abroad, March 21, 2011, 8:04 am, POLAND
Bullet International Dispatch, March 18, 2011, 6:33 am, ISC CHICAGO IL (USPS)
Bullet Arrival
Bullet Electronic Shipping Info Received, March 16, 2011

Paczka dzisiaj rano wyjechała z cła, jest szansa że na jutro dojdzie, już nie mogę się doczekać :mrgreen: .
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Już nie ogarniam tego wszystkiego... :? Sprawdzam dzisiaj status paczki, a tam:

Label/Receipt Number: CJ22 1855 399U S
Class: Priority Mail International Parcels
Service(s): International Parcels
Status: Attempted Delivery Abroad

We attempted to deliver your item in POLAND at 4:27 pm on March 24, 2011.

Tylko, że wczoraj trochę Mnie przewiało, więc dziś 3/4 dnia spędziłem w domu- a o 16.47 na 100% byłem w domu- nikt pukał, nie dzwonił, żadnego awizo w skrzynce...już kur#a nie wiem co jest grane. Ktoś się orientuje jak to działa? Czy gdy przychodzi paczka z zagranicy, firma transportowa przekazuje paczkę Poczcie Polskiej?
Slash
Kontakt:

Post autor: Slash »

ja parokrotnie mialem akcje ze kurierzy robili mnie w *uja piszac ze probowali dostarczyc paczke mimo ze np. bylem w domu, takze moze akurat bylo nie po drodze :P wydaje mi sie ze paczka teraz powinna byc rozwozona przez poczte polska
http://slash112.pinkbike.com/
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

nikt pukał, nie dzwonił, żadnego awizo w skrzynce

standard, zadzwoń na "swoją" pocztę i zapytaj czy paczka jest
babolfr
Kontakt:

Wujek_cieta_riposta pisze:Tylko, że wczoraj trochę Mnie przewiało, więc dziś 3/4 dnia spędziłem w domu- a o 16.47 na 100% byłem w domu- nikt pukał, nie dzwonił, żadnego awizo w skrzynce...już kur#a nie wiem co jest grane. Ktoś się orientuje jak to działa? Czy gdy przychodzi paczka z zagranicy, firma transportowa przekazuje paczkę Poczcie Polskiej?
spokojnie leży w celnym, w ciągu tygodnia przyjdzie awizo. Tak paczki z usps są rozwożone przez pp.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Dzisiaj rano zadzwoniłem do centrali PP, gdzie powiedzieli mi, że paczka została wczoraj zawieziona do mojej placówki pocztowej. Wskoczyłem w buty i 20minut później urocza Pani w okienku, powiedziała, że owszem paczkę mają. Po dopłaceniu 102 zł dodatkowych opłat (94zł VAT'u) ( koszt zbroi z wysyłką to 410zł ) wreszcie dorwałem paczkę w moje łapy. Moją uwagę przykuł napis "Niezgodnośc wagi paczki z wagą zadeklarowaną, paczkę otwarto w celu sprawdzenia". Tak więc koszt zbroi razem z paypalem i wysyłką zamknął się w kwocie 525zł.
Zbroja prezentuje się świetnie, niedługo recenzja! :mrgreen:
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

No to finalnie nie tak źle ale myśl rozstania się z ponad stówą tak defacto za nic i fakt, że to do Ciebie nie wróci w żadnej postaci trochę boli :)
Ale o polityce nie będzie tu gadać ;P
d3o napewno kusi ale jak widać, to dopiero raczkuje u nas.

Temat zamykam narazie. Jak będziesz chciał dodać recenzję w tym temacie to podbij.
Zablokowany