Przedni hamulec

mavashi
Kontakt:

Przedni hamulec

Post autor: mavashi »

Mam takie dość głupie pytanie, a mianowicie, czy często używacie przedniego hamulca ? Od dziecka miałem taki uraz, że przedni hamulec oznacza wylecenie przez kierownice. Na śliskim podłożu przy hamowaniu przednim koło ślizga się w bok i tak samo gleba, no i praktycznie nie używałem przedniego hamulca, a gdy mi się zepsuł to jeździłem bez niego.
Czy przy składaniu roweru lepiej najpierw zainwestować w przedni, czy tylni hamulec?
Beju1234
Kontakt:

Re: Przedni hamulec

Post autor: Beju1234 »

Najpierw tylni hamulec , potem przedni . a co do tych obaw ... to ja sam używam przedniego na trasach , lekko hamuję i nie narzekam :)
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

mavashi pisze:Czy przy składaniu roweru lepiej najpierw zainwestować w przedni, czy tylni hamulec?
Moim zdaniem zdecydowanie przedni.
mavashi pisze:Mam takie dość głupie pytanie, a mianowicie, czy często używacie przedniego hamulca ?
Na pewno dużo częściej niż tylnego. Btw. Ktoś kiedyś ujął rolę hamulców dość trafnie (o ile mnie pamieć nie zawodzi to Joda po jakimś contest'cie): "...hamulce nie służą do hamowania, tylko do regulowania prędkości...".
Beju1234
Kontakt:

Post autor: Beju1234 »

Piękne Słowa :)
Litera
Kontakt:

Post autor: Litera »

Beju1234 pisze:Najpierw tylni hamulec , potem przedni .
Jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj...

Przedni hamulec jest zdecydowanie ważniejszy, a może na tyle że lepiej mieć mocniejszy przód a słabszy tył (nie piszę tutaj że tył nie jest potrzebny) ale w pewnym sensie przedni hamulec ma większą moc, na trasie kiedy musisz szybko zwolnić czy zahamować zdecydowanie przedni Ci tutaj lepiej posłuży. Mam nadzieję że niczego tu nie pokręciłem ;p Podsumowując kupuj przedni najpierw ;)
mavashi
Kontakt:

No właśnie mi się kiedyś obiło o uszy, że przedni hamulec ma 'więcej do gadania'. Dzięki za pomoc, jestem początkujący i mi bardzo pomogliście.
Będę musiał się nauczyć używać przedniego. :D
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Kupno tylko przedniego to dla mnie samobójstwo. Ale jak wolisz... Może mówisz z perspektywy dwóch hamulców.
mavashi
Kontakt:

Będę używał obu ale mam na myśli, że raczej wierzyłem w moc tylnego.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Jeśli masz oba to przedni silniejszy, ale jak chcesz jeden to weź tylko tylni. Z samym przednim sukcesów nie wróżę.

A co do tego silniejszego. To w sumie zależy. Jak będziesz miał lepszy na przodzie to hmm bilans hamowania będziesz miał mniej więcej 80:20 albo i nawet 90:10. Jak dasz silniejszy na tył to wyrównasz nieco bilans. Tylny ze względu na swoje położenie ma mniejszą "wydajność" z założenia. Więc mając 2 takie same hamulce nie uzyskasz 50:50 siły hamowania na oba koła.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

pietryna pisze: Jak dasz silniejszy na tył to wyrównasz nieco bilans.
Ale czy to dobre? Wątpię ;) Na tyle łatwo przekroczyć granicę przyczepności ;) Dlatego MOC na PRZÓD! ;D
monster11pl
Kontakt:

Post autor: monster11pl »

Rozpędź się do pewnej prędkości raz, a potem zahamuj tylko tyłem.
Potem zrób tak samo tylko hamuj przodem.
Droga hamowania z przednim hamulcem będzie trzy razy mniejsza.
Przód jest najważniejszy, ale bez tyłu też się nie da jeździć.
Pozdro
ODPOWIEDZ