Tłoczki w Elixirach

toms
Kontakt:

Tłoczki w Elixirach

Post autor: toms »

Witam, czy ktoś może miał już problem z cofnięciem tłoczków w Avidach przy wymianie klocków? kombinuje i napieram płaskim śrubokrętem na stare klocki, ale to nic nie daje, cofnęły się trochę, ale jeden tłoczek odstaje ten 1 mm. A to nie wystarczy, aby weszły nowe okładziny. Przed ściągnięciem kloców nie było żadnych objawów zapowietrzenia. A po ich ściągnięciu na pewno klamki nie nacisnąłem.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ustaw klamke poziomo, odkręć śrubke od odpowietrzania, wyleci troszke płynu, zakręć, wytrzyj dokładnie klamke i przetrzyj wodą, spróbuj jeszcze raz rozepchać tłoczki. Jak nie pomoże to do skutku
BlackForest
Kontakt:

Post autor: BlackForest »

dobrze trafiłeś bo akurat zakładałem u siebie klocki w zeszły piątek i miałem ten sam problem . poprostu powolutku odkręcaj tą śrube na klamce żeby troche płynu uciekło i potem rozepchaj tłoczki . klamka zacznie Ci się wydawać gumowa ale to przez chwile dopuki się klocki nie dotrą .
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

bardzo mnie to irytuje w obecnych klamkach, są za małe zbiorniczki wyrównawcze, i nie idzie tak zrobić żeby przy wymianie starych klocków na nowe bezproblemowo, rozepchać tłoczki
Dla nas to może nie jest to jakiś ogromny problem, ale dla osoby która pierwszy raz coś takiego robi jest to nie lada zagadka, i trzeba się dowiadywać co i jak.
toms
Kontakt:

Post autor: toms »

Ok, dzięki wielkie: ) zrobione : ) tylko zastanawia mnie jedna rzecz, przy następnej zmianie nie będzie problemu z cofnięciem tłoczków? skoro upuściłem pewną ilość oleju to teraz przy następnych razach powinno być lepiej? w takim razie jak było na początku, że przy tej poprzedniej ilości(większej) oleju, tłoczki były w położeniu zero i pełne klocki się mieściły? może chodzi o minimalne, niewyczuwalne ilości powietrza, które w czasie użytkowania dostają się do układu, a następnie blokuje cofnięcie tłoczków ?
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

w elixirach nie wiem jak jest do końca, bo tam chyba jakoś zbiorniczek jest zintegrowany z cylindrem, wiem jedno, w code upuściłem olej żeby nowe klocki założyć, wszystko git, kilka miesięcy później hamuje na długiej trasie klocki się mocno starły, i wciskam klamkę a tu lipa klamka wchodzi do końca ( a rower jedzie dalej), zrobiła się próżnia, za mało oleju, ale po dolaniu wszystko grało
qb92
Kontakt:

Post autor: qb92 »

Może pokręć regulacją klamki żeby ta była bliżej kiery, mi się wydaję że wtedy w zacisku zrobi się więcej miejsca.
ODPOWIEDZ