[Hamulec] Problem z odpowietrzaniem Avid Elixir 5

toms
Kontakt:

[Hamulec] Problem z odpowietrzaniem Avid Elixir 5

Post autor: toms »

Witam. Po odpowietrzeniu przewodu oraz zacisku mam problem z odpowietrzeniem klamki. Robiłem wszystko zgodnie z procedurą jednak podczas odciągania tłoka strzykawki przy klamce słychać zasysanie powietrza oraz sporą ilość powietrza zasysam do strzykawki. Strzykawka jest mocno przykręcona do klamki więc to raczej odpada. Gdy naciskam na klamkę jest ona odpowiednio twarda, jednak po założeniu koła i klocków jest całkowicie miękka. Czy to może być winna dziurawej uszczelki ? Przed odpowietrzaniem hebel działał dobrze lecz po 2 latach chciałem go w końcu odpowietrzyć.
zawada1200
Kontakt:

Re: [Hamulec] Problem z odpowietrzaniem Avid Elixir 5

Post autor: zawada1200 »

może musi się napompować klamka
toms
Kontakt:

co masz namyśli poprzez napompowanie klamki? uogólniając problem chodzi o to, że nie mogę wytworzyć podciśnienia w strzykawce przykręconej do klamki, po prostu mam wrażenie jakbym zasysał powietrze z zewnątrz. Dźwięk dochodzi z tłoka, tam gdzie jest popychacz.
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Sprawdź o-ring na gwincie strzykawy, ale jeśli faktycznie ssie przez tłok to chyba zestaw naprawczy tylko pomoże.
toms
Kontakt:

Oringi na strzykawce są nowe i w bardzo dobrym stanie. Co prawda za drugim razem udało mi się odpowietrzyć jednak wciąż słyszałem syczenie, lecz już bąbelki nie leciały. Klamka chodzi dobrze, za chwile przetestuje jak hamują. Na innym forum czytałem, że komuś elixiry też syczały przy klamce oraz mój kolega zauważył takie zjawisko w swoich przy cofaniu tłoczków. Może to tak fabrycznie? Jeżeli ktoś też z tym się spotkał czy to przy odpowietrzaniu czy to przy cofaniu tłoczków to niech się z tym podzieli : )
marudny
Kontakt:

Post autor: marudny »

Nie ssij na chama. Zdemontuj klamke, poobracaj, obstukaj. Ciśnienie uszczelnia układ, podciśnienie nie bardzo, więc będziesz to odpowietrzał bez końca. W moich elixirach i nowych codach też pojawia się dźwięk, przy zasysaniu strzykawką i potem przy odpuszczaniu i dociskaniu płynu. Ten dzwięk to powietrze które musi ujść albo wejść szczeliną którą porusza się trzpień wciskający tłoczek w klamce.
Po drugiej stronie membrany, nie od strony płynu.
Przy cofaniu klocków analogicznie, więcej płynu w klamce, membrana się kurczy i powietrze musi ujść...
Obrazek
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

No dzięki za fotę, nie miałem styczności z tym kompaktowym zbiorniczkiem, teraz już wszystko jasne ;]
toms
Kontakt:

Również wielke dzięki, już wszystko zrozumiałe : )
ODPOWIEDZ