Luz na wahaczu Big Hit II FSR 2008r. Łożysko?

specfsr2
Kontakt:

Luz na wahaczu Big Hit II FSR 2008r. Łożysko?

Post autor: specfsr2 »

Witam. Zrobił mi się luz na wahaczu w moim hicie jak w temacie. Sprawdzałem tulejki od dampera ale tam wszystko ok a luz występuje na łączeniu tego elementu do którego jest przykręcony damper i wahacza idąc od dampera do tyłtu w górnej części. Luz jest dość znaczny i stuka podczas jazdy. Mam pytanie czy to wina zużytego łożyska czy są tam jakieś tulejki? Jeśli to łożysko to jakie konkretnie się tam znajduje i gdzie je można kupić (jakiś link bym prosił). Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

A poskręcane wszystko tak jak trzeba? Mało prawdopodobne żeby z dnia na dzień się tak duży luz na łożyskach zrobił.

http://cdn.specialized.com/OA_MEDIA/pdf ... ig_Hit.pdf Wszystko rozrysowane i rozpisane. Łożyska kupisz w każdym sklepie z takim asortymentem, mają typowe wymiary.
specfsr2
Kontakt:

Tak,wszystko poskręcane i sprawdzane wielokrotnie. Dzięki za ten link, przyda się na pewno:) Luz mam największy akurat w punkcie 7 i lekki w 9 wg tej instrukcji. Z dnia na dzień to może nie ale w krótkim odcinku czasu powstał co mnie też zdziwiło. Umawiam się do poleconego serwisu i zobaczymy co jest przyczyną. Dzięki i pozdrawiam
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Jak z dnia na dzień, to możliwe, że łożysko wypluło kulki - może to być spowodowane jakimś skrzywieniem.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

rozbierz wahacz i oceń łożyska, możliwe że któreś z łożysk pękło
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

zdaje się że w punkcie 9,prócz oczka dampera-nie ma innego miejsca do powstania luzów, ale oczywiście jeśli sprawdziłeś tulejki? to musi to być jakaś zupełnie nietypowa sytuacja.
specfsr2
Kontakt:

W pkt 9 jest luz ale tylko minimalny ledwo wyczuwalny za to w 7 widać go nawet gołym okiem podnosząc rower za siodełko nie mówiąc o stuknięciu przy szybszym ruchu. Nie bardzo umiem wyjmować łożyska dlatego wolę zostawić to fachowcom. Ja mam "szczęście" do nietypowych sytuacji bo mało kto musi oddać boxxera 3 razy w ciągu miesiąca do serwisu za każdym razem po 2-3 zjazdach bez gleby ani dużej hopy:/ Teraz mam 888 i już bez problemu w tej kwestii ;) Tylko ten luz mnie denerwuje :(
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

specfsr2 pisze:W pkt 9 jest luz ale tylko minimalny ledwo wyczuwalny za to w 7 widać go nawet gołym okiem podnosząc rower za siodełko nie mówiąc o stuknięciu przy szybszym ruchu. Nie bardzo umiem wyjmować łożyska dlatego wolę zostawić to fachowcom. Ja mam "szczęście" do nietypowych sytuacji bo mało kto musi oddać boxxera 3 razy w ciągu miesiąca do serwisu za każdym razem po 2-3 zjazdach bez gleby ani dużej hopy:/ Teraz mam 888 i już bez problemu w tej kwestii ;) Tylko ten luz mnie denerwuje :(
Do tego fachowca nie trzeba. Jak masz jakiegoś kumpla, który ogarnia mechanikę, to Ci bez problemów wymieni łożyska.
ODPOWIEDZ