Jaki full enduro do 2500zł?

DiabloR
Kontakt:

Jaki full enduro do 2500zł?

Post autor: DiabloR »

Witam Was wszystkich, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Otóż krótkie wprowadzenie. Jeżdżę na rowerze MTB XC, Giant Rincon 2012. Jestem z niego zadowolony. Jednak jak to bywa jestem młodym człowiekiem, i chciałbym czasem poczuć więcej adrenaliny na ciekawszych trasach, czyli bardziej wyboiste drogi, jakieś uskoki, małe przeskoki. Wiem czym takie popisy mogą się skończyć na wyżej opisanym rowerze. Chciałbym kupić sobie rower w granicy 2000-2500zł który byłby fullem. Nie szukam downhillowego czy freeridowego roweru, gdyż lubię dalekie podróże +100km, a jeśli się nie mylę to rowery nie do dalekich wypraw, choć mogę się mylić.

A więc do rzeczy, oczywiście używane rowery również wchodzą w grę, wiem, że nie są to duże pieniądze jak na rower do enduro (który wydaje mi się najlepszym wyborem).

Otóż rozważałem rowery na ramie kross sign FR1/2, jednak pancerność i legendarnie wytykany kąt główki ramy mnie zniechęciły.

Następnie w oko mi wpadł Rockrider FR6 (jeśli się nie mylę)

Nie wiem na jakie rowery patrzeć i czy te wyżej wymienione kwalifikują się do enduro.

Moglibyście mi doradzić na jakie rowery patrzeć, jakich rozwiązań unikać a jakie są dobre.

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że nikt mnie nie będzie gryzł za ewentualne błędy w mojej wypowiedzi :)
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Nie za ciężkiego i nie za duży skok. Ten FR6 (w twoim budżecie) według mnie to nie jest zły wybór, sign zdecydowanie za pancerny na jakieś trasy.
Moja rada.. jesli to ma być rower nie tylko do jechania w dół a do sprawnego poruszania się po górach to unikaj ciężkich masywnych rowerów bo się rozczarujesz.
Dobrze by było jak byś podał swoją wagę wagę.
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

A ja polecam coś takiego: http://www.dh-zone.com/pl/bikes/felt-compulsion-66-rcv ewentualnie redemption. Baaardzo fajne maszynki. Przy dobrej motywacji robiłem 100 km. Oczywiście nie z tymi szóstkami. Ciekawy patent na tylnią zawieche, nie ciężki. Może to: http://allegro.pl/felt-redemption-fox-f ... 21689.html i przekładka z twojego Gianta na początek.
Ronnin
Kontakt:

Może być to co kolega pokazał.
Powiem tak...
W tej kasie nie ma bardzo polotu, albo to co kolega wklejał albo ten Rockrider (naprawdę to nie jest zły pomysł) albo nalazłem jeszcze taką używkę:
http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-ghos ... 49427.html
Żeby większy budżet był to bym zdecydowanie polecał takie coś:
http://allegro.pl/specialized-stumpjump ... 19330.html
W moich propozycjach dla niektórych skok może być dyskusyjny ale z opisu autora wnioskuję że większy nie jest tutaj specjalnie potrzebny a nawet nie koniecznie pożądany.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

nawet na połamanym signie pojedziesz enduro bez problemu :) Kątami sie nie przejmuj to zwykle debile rozgłaszaja takie plotki którzy wsadzaja tam dampery 222+, a do niego max 210 czyli do enduro starczy, + amor 160-170 mm. No ale to trochę może ważyć, jednak nie pompuje zbytnio na podjazdach bynajmniej w moim odczuciu. FR6 ma skok 150 mm jak ci wystarczy to dobra propozycja.
DiabloR
Kontakt:

Post autor: DiabloR »

Ronin - w porównaniu do skoku 80mm w Giant Rincon 130/150mm to ogromny skok. Czyli moje wnioski o pancerności signa były właściwe. Jednak chciałbym nabyć rower co do którego wytrzymałości jestem pewny. Mam 18 lat, i chciałbym uniknąć obaw, że coś urwę. Skłaniam się w kierunku FR6. Jestem kategorii wagi piórkowej (63kg + 182cm wzrostu). Mam wrażenie również, że mechanika działania zawieszenia w Rockriderze i signie są zbliżone ze względu na identyczną konstrukcję (tak przynajmniej mi się wydaje).

Krzychu547 - nie chcę się bawić w przekładanie, ponieważ mimo ogromnego zamiłowania do jeżdżenia rowerem nie czuję się na siłach do samodzielnego dobierania części.

Kwiat126p - muszę się przyznać, że nigdy dłużej nie jeździłem na fullu więc "pompowanie" jest mi obce. 150mm? Chodzi o przedni amortyzator tak?

Nie jestem biegły w fullach więc wybaczcie mój brak rozeznania. Również dlatego swoje rozważania zacząłem od przeanalizowania Waszych wypowiedzi za które dziękuję :). Wydaje mi się, że odrobinę bardziej masywna konstrukcja powinna dawać większą pewność wytrzymałości swojego sprzętu, a chciałbym aby ten rower długo mi posłużył.

Znalazłem takie FR6 w różnych cenach:

http://tablica.pl/oferta/rower-rockride ... e6e011a893

Wydaje mi się to dobrym wyjściem dla takiego laika z dużymi ambicjami jak ja.
grindz0ne
Kontakt:

Post autor: grindz0ne »

nie pchaj się w takie padło jak z linka...Weź lepiej uzbieraj sensowną kwotę czyli 4500tyś :D I wtedy możesz coś powybierać w All Mountain /Enduro rowerach.
A jak się uparłeś na rower do Enduro i w takiej kwocie to szukaj lepiej sztywniaka a o fullu zapomnij... :wink: :!:
Ronnin
Kontakt:

Argumenty proszę. Używałeś, siedziałeś na takim, jakaś osobista niechęć?
Skoro to "padło" to konkretnie z jakiego powodu?
Tylko nie ogólnie tylko konkretnie co jest nie tak?

Bo ja mam jednak wrażenie że jak na to co autor tematu chce robić z tym rowerem to spokojnie da radę.
Skoro ma szukać sztywniaka to tak naprawdę po kilku modyfikacjach i na tym co ma by sobie dał radę.
Wiadomo, Spec to to nie jest, zawiecha nie będzie pracowała tak jak system fsr który według mnie jest rewelacyjny do AM/Enduro no ale z drugiej strony bez przesady.
grindz0ne
Kontakt:

Re:

Post autor: grindz0ne »

Ronnin pisze:Argumenty proszę. Używałeś, siedziałeś na takim, jakaś osobista niechęć?
Skoro to "padło" to konkretnie z jakiego powodu?
Tylko nie ogólnie tylko konkretnie co jest nie tak?

Bo ja mam jednak wrażenie że jak na to co autor tematu chce robić z tym rowerem to spokojnie da radę.
Skoro ma szukać sztywniaka to tak naprawdę po kilku modyfikacjach i na tym co ma by sobie dał radę.
Wiadomo, Spec to to nie jest, zawiecha nie będzie pracowała tak jak system fsr który według mnie jest rewelacyjny do AM/Enduro no ale z drugiej strony bez przesady.
:roll: Napisałem to co myślę...A wybór i tak padnie z jego strony...Rower full Am/Enduro w takich granicach cenowych nie będzie na sprawnie działających częściach...Nie interesuje mnie co jest dla ciebie rewelacyjne... :wink: Nigdy bym nie kupował za 2 tyś. roweru przez internet bo może okazać się wielką lipą i rozczarowaniem taki zakup...Mój pierwszy rower jaki kiedyś nabyłem MTB XC sam wyszukałem przez allegro ale zakup dokonałem przy osobistym odbiorze i nie zawiodłem się...Jak coś to lepiej sprawdzić przed zakupem i nawet podjechać do sprzedającego samemu lub z kolegą co się zna na sprzęcie rowerowym...
Ronnin
Kontakt:

To nie jest odpowiedz.
Jak się coś komuś doradza lub odradza to się argumentuje czemu, co i jak.

A "napisałem co myślę" to nie jest argument ani odpowiedz.
Nie pisałem że jest coś dla mnie "rewelacyjne" (gdzie użyłem takiego sformułowania?) i w tym wątku nie znajdziesz na to odpowiedzi.
Budżet jest jaki jest, autor tematu nie ma zamiaru latać 5 metrowych dropów więc nie widzę powodu dla którego miał by kupować od razu np: big hita.

Dziesięć lat temu ludzie też zjeżdżali ostro w dół i to na dużo gorszych rowerach O takim RR wtedy większość mogła pomarzyć i jakoś nie było z tym problemów. Teraz jakoś się utarło że jak ktoś chce robić coś więcej niż XC to od razu musi to być sprzęt za minimum 7 kafli.
EDYTA:
Nikt nie mówi że ma kupować ten rower w ciemno bez oglądania.
A może pisałem tak?
ODPOWIEDZ