Sam musisz stwierdzić.
Boxxer WC to amortyzator powietrzny, będzie zdecydowanie lżejszy od reszty, z pompką możesz go ustawić pod jaką wagę/SAG chcesz bez zmiany sprężyn, za to będzie miał większą progresję. Chyba że mówimy o nowych Boxxerach (z goleniami Fast Black) z odświeżonym Solo Air gdzie zwiększono komorę pozytywną, wtedy progresja nie będzie aż tak odczuwalna (przy zdjętych tokenach).
Model WC ma regulacje R2C2 - regulacje tłumienia szybkiej kompresji, wolnej kompresji, początku powrotu i końca powrotu, plus jak już mówiłem ciśnienie w komorze powietrznej.
Nowy Boxxer WC z goleniami Fast Black ma zewnętrzne regulacje tłumienia wolnej kompresji i tłumienia powrotu początku skoku, no i ciśnienie. Tłumik (Charger) w tych Boxxerach jest oparty na bladderze działającym jako IFP (działanie podobne jak w Foxach FIT - odpowietrzanie tak samo upierdliwe), nie wiadomo jeszcze jak z wytrzymałością tego rozwiązania bo widelec jest zwyczajnie zbyt krótko na rynku.
Fox... Akurat te widły wymagają dużo dobrej opieki. Zalewanie tłumika FIT powinno być przeprowadzone tak samo jak zalewanie dampera - nie powinno się zostawiać powietrza w tłumiku, jest to układ zamknięty. Jest to dość upierdliwe, na dodatek złe wykonanie serwisu może się wiązać z pęknięciem bladdera, co naraża na dodatkowe koszta. Bladder w skrajnych sytuacjach potrafi sam się uszkodzić (ot, taka guma...).
Poza tym - wersje sprężynowe są trochę cięższe. Regulacje RC2 - Powrót początku skoku, kompresja szybka i wolna.
Wersje Float to amortyzatory powietrzne, będą lżejsze od sprężynowych ale znowu - pojawia się progresja, do regulacji tokenami.
O Dorado się nie wypowiem, najmłodsze Dorado na których jeździłem to 2007 rok ;p
Wszystko to zależy od Twoich preferencji, jak odpowiada Ci praca każdego z nich. Najlepiej gdybyś miał kilka dni obcowania z nimi. Znaleźć ludzi którzy mają takie widelce i trochę pojeździć. Ja osobiście brałbym jakiegoś Boxxera, ale każdy ma swoje preferencje więc zaraz przyjdzie ktoś i powie że Dorado jest lepsze... Później przyjdzie Puncu i poleci Ci 888

I tak dalej i tak dalej. Musisz sam wybrać. Każdy widelec ma swoje wady i zalety.