Napinacz na ISG

mas1o
Kontakt:

Napinacz na ISG

Post autor: mas1o »

Jaki napinacz na iscg?
Wymagania - czarny najlepiej cały
Dolne prowadzenie - rolka z rantem
Górne prowadzenie - zamknięta klatka (łańcuch nie spada na lewo/prawo)
Bert Freeride
Kontakt:

Post autor: Bert Freeride »

Z całego serca polecam napinacze MRP. Sam mam MRP G4 w standardzie 05 i jest to najlepszy napinacz na jakim miałem przyjemność jeździć. Oprócz tego spełnia wszystkie Twoje wymagania :) Wcześniej jeździłem między innymi na Mozzarcie. Wiem, że są jeszcze wersje karbonowe (jakbyś chciał sobie ulżyć na rowerze :)). Oprócz tego masz jeszcze starszy model, który się chyba wiele nie różni, a cena jest dużo przyjemniejsza- model G3
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

A jak to wygląda z narrow wide - jest potrzebny napinacz czy to się sprawdza?

I tak się zastanawiam, czy przez to nie pedałuje się ciężej?
Bert Freeride
Kontakt:

Nie polecam narrow wide. Do DH się nie nadaje, łańcuch spada czasem. Co do cięższego pedałowania to raczej tak nie jest- pedałuje się normalnie. Nie ma co kombinować, lepiej kupić dobry napinacz i mieć spokój :)
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

W DH czy FR zębatka NW nie sprawdza się najlepiej, łańcuch lubi spaść na schodach czy tarkach gdzie dużo jest wstrząsów za to ponoć w Enduro, XC czy AM sobie bardzo chwalą :) Jest jeszcze motyw taki, że jak łańcuch się zapcha błotem to lubi nie wskoczyć idealnie na ząbki
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

A z jakich NW korzystaliście, że tak zapytam? :) jak Dartmoor, czy Octan One, to radzę spróbować prawdziwego NW, np. od HCC / Hello MTB, lub innej małej firmy z PL bądź Czech / Słowacji (reklama, wiem... ale robią to ludzie, co jeżdżą, myślą jak dlaczego i jak to działa i ulepszają swój produkt - a to nie starczy tylko dać co drugiego szerokiego zęba). Robiłem różne rzeczy na rowerze i nic, jak się dobrze dobierze komponenty zębatka / łańcuch / przerzutka, to można napier****ć, tylko w skrajnych przypadkach potrzebna jest prowadnica :)

No ale z drugiej strony można wydać mniej na zębatkę i dołożyć do napinki i mieć pewność, że nie spadnie. Zależy, na czym komu zależy ;)
Puncu
Kontakt:

Re:

Post autor: Puncu »

MUSZEL pisze: No ale z drugiej strony można wydać mniej na zębatkę i dołożyć do napinki i mieć pewność, że nie spadnie. Zależy, na czym komu zależy ;)
Otóż to. Jak kiedyś miałem NW od Race Face ale ja katuje rower w różnych warunkach i na łańcuchu 9rz. Moja opinia jest mało rzetelna bo powinien być węższy łańcuch, ale przy napinaczu nigdy nie miałem problemu z łańcuchem więc do niego wróciłem ;) Sprawdzona konstrukcja dla mnie :D
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Bert Freeride
Kontakt:

Re:

MUSZEL pisze:A z jakich NW korzystaliście, że tak zapytam? :)
To był chyba Dartmoor :), więc może są lepsze zębatki. Jednak tak czy siak, nawet najlepszym zdarza się odmówić posłuszeństwa, więc jeżdżę na MRP i się nie zastanawiam :)
ODPOWIEDZ