Ramka do Enduro ?

kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

Gorzu smigał na reignie

ja obstawiam tak (w kolejności od najlepszego) do enduro:
Reign/Rune, Covert, preston FR
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

kubabike dokladnie taka sama kolejnosc sobie ustawilem ;p
n0 ridE n0 fUN
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

3,143k4r2 :)

BTW jesli chodzi o dresolandię:
http://www.pinkbike.com/photo/1865273/ :D
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Ahahhaa bosko
n0 ridE n0 fUN
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

3,143k4r2 pisze:otalnie nie podoba mi sie sposob w jaki ta firma rozpatruje gwarancje.
Obstawiasz odrazu najgorszą możliwość. Aż tak tragicznie to nie będzie. A przynajmniej nie powinno hehe :) Dla mnie najlepszym rowerkiem z tej całej serii wymienionych jest Reign X ! Co prawda ciężko jest go dorwać. Zwykły Reign to nie to samo. Dzięki temu X-owi mamy 170 skoku i możemy pozwolić sobie na enduro jak i FR. Maestro z dobrym damperem także poradzi sobie przyzwoicie na podjazdach. Muszisz liczyć się z tym że kupując X-a musisz sobie odpuścić Totema , który ma 1,5". Swego czasu miałem kupować właśnie Reigna X-a jednak postanowiłem zrobić upgrade dla dobrego wysłużonego Aceka. Jeśli można to nazwać Upgradem bo kupiłem wszystko nowe nawet ramke , ponieważ stara sie poddała i pękała.

Cały pikuś , że ciężko jest dorwać Reigna 170 skoku w Polsce. Jednak jeśli się uprzesz to zdobędziesz go. Chcieć to móc.

http://www.pinkbike.com/photo/1413291/
Luis
Kontakt:

Post autor: Luis »

Skoro już mowa o Giancie AC, to gdyby nie blokowanie zawiechy przez hamulec, to nie zastanawiałbym się nad innymi opcjami. Chociaż pod cięższymi jeźdźcami lubią się łamać (chyba to wina wyżyłowanego przełożenie skoku z dampera).

Co do gwarancji na Gianty, to warto sprawdzić, czy coś się w tym temacie nie zmieniło. To wina raczej polskiego dystrybutora niż całej firmy. Dziwne, że na polskim rynku jedna z wiodących firm MTB ma swoich klintów w głębokim "szacunku".

W przyszłym roku sam pewnie będę rozważał opcję Reign vs. Rune (może jeszcze vs. Poison Furan). 3,143k4r2 jak się już zdecydujesz, to poproszę o recenzję.
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Dopowiem kilka slow na temat Gianta.
Po pierwsze wyjasnijmy fakt, ze Reign a Reign X.0 to sa calkiem inne ramy. Roznia sie zarowno geometria, zastosowaniem jak i wytrzymaloscia- nie mowiac o skoku zawieszenia. Na zwyklym reignie spokojnie pojezdzisz enduro wlaczajac strome podjazdy, a na drugi dzien wystartujesz w maratonie i jak masz pare w nogach mozesz w nim powalczyc :lol: poniewaz rower na tej ramie zlozony moze bez wysilku wazyc 12.5kg. Natomiast X.0 to juz calkiem inna bajka. Jest to odpowiednik AC tyle ze z bajecznym zawieszeniem, nizsza waga i wieksza uniwersalnoscia. Teoretyczne przeznaczenie ramy to enduro/AM, lecz obecnie te definicje wkraczaja na trasy FR z prawdziwego zdarzenia. Tak wiec na takim sprzecie z foxem 36 na przodzie spokojnie mozemy pomyslec nad kilkumetrowym dropem na trasie czy udziale w zawodach DH (w kraju naszym oczywiscie) dla zabawy czy kilkudniowym wypadem w gory- bo ten rower to zniesie i w duzym stopniu ulatwi. Gdy dodac do tej ramy DHXa 5.0 Air i przemyslany osprzet to mamy bajeczny rower na polskie warunki.... tyle ze nie dla wariata ktory skacze i lata wszystko o czym pomysli, zasowa na zawodach z mysla o wygranej i chce miec rower nie do zajechania- dla takich osob sa "krówki" takie jak Glory czy Glory DH.
Mysle wiec ze ta rama bedzie dla zalozyciela tematu idealna.
A co do gwarancji w firmie Giant to sprawa wyglada nastepujaco.
Kilka lat temu wygladalo to cholernie nieciekawie gdyz rozpartywanie reklamacji bylo dokonywane po chamsku i tyle- "lamana? ktos ja musial zlamac a ramy same nie pekaja wiec musi byc to wina uzytkownika" tak to wygladalo mniej wiecej :roll:
I tak wlasnie sobie firma zrabala opinie na rynku. Jednak obecnie sprawy maja sie nieco inaczej. Mianowicie od kilku lat nikt z personelu przedstawicielstwa krajowego nie interesuje sie zbytnio reklamacjami. Wysylaja rame do profesjonalnej ekspertyzy gdzie mierzone sa katy, odksztalcenia, przeciazenia, uszkodzenia mechaniczne itp.- dosc skapliklowany proces ktory w przypadku ram z wyzszej polki nie jest dokonywany w kraju. Na tej podstawie wykonywana jest profesjonalna ekspertyza, na ktorej jest wypisane wszystko wlacznie z tym kiedy rama zostala zlamana- tak zaawansowany jest obecnie ten proces. I jesli faktycznie producent zawinil, czy po prostu rama byla popaprana od poczatku to wraz z ekspertyza przysylaja nowy sprzet bez zadnego ale. Ale spojrzmy prawdzie w oczy- ramy rzadko pekaja same od siebie czy z powodu wad konstrukcyjnych. Najczesciej dochodzi do tego w skutek uzytkowania niezgodnego z przeznaczeniem ( a np. AC uzywa sie glownie w DH i FR w naszym kraju podczas gdy przeznaczeniem jest enduro gdzie ten sprzet wytrzymalby dlugie lata), gleb typu niedoloty/przeloty czy takich ******* jak pekniecie odbojnika w damperze a jak zamkniemy bez niego rame to wiadomo jakie sa efekty. A jak wyzej pisalem podczas sprawdzania ramy wychodzi wszystko- doslownie wszystko. Od ekspertyzy mozna sie oczywiscie odwolac ale o dziwo nikt tego nie robi i sadze ze nie dlatego ze mu sie nie chce, tylko ze fakty sa takie a nie inne.
Zrobil sie z tego kolejny moj referat ale mysle ze kilku osobom odpowiedzialem na watpliwosci.
http://www.endura.pl
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

Luis pisze:o ciekawe zarówno Kubabike jak i Topic jednocześnie polecają kupno ram z inteligentnymi systemami zawieszenia
skoro mozna bylo kupic taka ramke od polskiedo dystrybutora za 4100 to czemu nie polecac. wisialy tam od grudnia ale teraz juz nie bo juz wyszly :mrgreen:
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

No wiec tak .... Dzwoniac po sklepach dystrybutorach itd mialem wrazenie ze zyje w epoce PRLu gdzie wszystko jest na kartki ...

Rune ? Prosze bardzo , interesujacy mnie model rozmiar i kolor bedzie dostepny najwczesniej za 9 tygodni ... ZART ?

Giant Reign ? Prosze bardzo, u dystrybutora nie ma ale znalezli 2 sztuki w magazynach w Niemczech - czas oczekiwania 2 tyg - WTF ? A przepraszam w polsce jest 1 sztuka ale M

Santa ? Alez prosze , za jedyne 3-5 tygodni bedzie u mnie w domu ... K....

Transition tutaj nie bylo wiekszych problemow aczkolwiek nie ma idealnie
Dirtbag i Bottlerocket dostepne od reki rozmiary S / M
Covert i Preston dostepne w ciagu 3 tyg

Nie kumam serio nie kumam, czlowiek ma kase ,chce ja odpowiednio wydac ale nie ma jak ... CHORE

a i na banshee jest juz 2 lata gwary
n0 ridE n0 fUN
Steel
Kontakt:

Post autor: Steel »

3,143k4r2 > jak chcesz się podenerwować, to spróbuj kupić części w jakiś fajnych kolorach ( złoty, czerwony itd ). Podstawowe pewnie się uda szybko, ale drobiazgi to zapomnij.

BTW: Nie mamy w PL już dealera Intense'a i Chrisa Kinga :(. Dotychczasowy zrezygnował.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

3,143k4r2 ale to akurat jest wszedzie. Jest poczatek sezonu i mialbys tak samo nawet w stanach. Po prostu teraz sie czeka. Taka rzeczywistość, ze wszystko jeszcze nie doszło do sklepów. Oczywiscie w stanach byłoby szybciej ale nasi "dystrybutorzy" robia małe zamówienia wiec nic dziwnego, ze sa ciagle braki.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Wlasnie taka sytuacja zmusza mnie do podjecia cizkich decyzji ...

Rune 3,5 i czekanie 9 tyg
Covert 3,3 i czekanie 3 tyg

Czy tez moze obserowanie allegro i liczenie ze cos fajnego wpadnie ...
n0 ridE n0 fUN
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Ile Ty wazysz 3,143k4r2? Bo ja przy swoich 95kg jakos nie odczuwam giecia sie wahacza w nomadzie. Moze nie napieram na maxa w dol, ale tez nie sprowadzam... A, rower wazy 14.25 wiec jest to lekka konfiguracja.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Waze podobnie do Ciebie, koles za ktorym mialem przyjemnosc jechac wazy ponad 100 i na zakrecie po prostu widzialem jak kolo mu idzie w bok
n0 ridE n0 fUN
Spaced
moderator
Kontakt:

3,143k4r2 własnie ogarniam czy moze lapierra sa ramki same enduro bo jak sa to moze to jeszcze do puli wejdzie. Dostane odpowiedz na maila to moze bedzie wybór ładniejszy.

BTW. Ty myslisz tylko i wyłacznie o samej ramie czy cały rower wchodzi w gre?
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Dzisiaj przegladalem rowerki lappierra calkiem spoko sa i ceny tez przyzwoite. Osobiscie wolalbym sama rame gdyz mam caly rower wystarczy przelozyc osprzet
n0 ridE n0 fUN
Spaced
moderator
Kontakt:

3,143k4r2 bo na rowery dobre ceny to można zalatwić (lepsze niz te u nas) tylko własnie nie jestem pewien czy sa same ramy. Raczej nie ma modeli 07 (a tamta konstrukcja mi sie bardziej podobała - rama z głowka ze skandu w najwyzszej wersji :P ). Ogarne co i jak i dam ci znać.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Podliczylem sobie cenowo jak to wszystko wyglada i za nomada musialbym liczyc 4,9 rama + damper ok 600 = 5,5 + ewentualna anoda = 6000 zl co daje 2 ramy rune, covert, preston itd itd
n0 ridE n0 fUN
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Co do gwarancji to zaowaz jeszcze jedna rzecz... Giant daje 5 lat na kazda swoja rame uwzgledniajac powloke lakiernicza. Moim zdaniem jest to wazniejsze niz tydzien czy dwa w oczekiwaniu.
http://www.endura.pl
ODPOWIEDZ