Debata: Koszt wyprodukowania ramy w oparciu o Antidote

piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

drogi B.Z.

Google'a tak samo szkoda mi jak głowy na takie pseudo-polemiki.
to sie w nie nie wdawaj,proste.

A co do ostatniego cytatu,to cytuj z laski swej (i odnos sie) do calego zdania,a nie wyrwanego fragmentu.Cale zdanie brzmialo tak:
bo jesli jednak wg Ciebie jest,to prawde powiedziawszy nie bardzo wiem po co grzebiesz sie w tym temacie od 3stron...
to zdanie odnosilo sie do zdania poprzedniego,i oznaczalo tyle:
jesli Twoim zdaniem pytanie (zadane przez Motomysz Intensowi) o sposob wykonczenia (raw'u) bylo czyms niewlasciwym to ... (i tu wklej fragment zdania ktory zacytowales).
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

B.Z. pisze:Żeby z paroma osobami, które uzywają mózgu wymienić poglądy i żeby pograć na nerwach "ach-ochowcom", do których nie dociera, że to nie komuna, że "pan majster i Jasiu" nie sa drudzy po Bogu, że każdy ma prawo napisać co mu się nie podoba, a producent z tymi uwagami też może zrobić co mu się podoba. To jest właśnie współczesny wolny rynek, zasadę nie chcesz-nie kupuj to właśnie mieliśmy w komunie. A i wybór też miałeś, zamiast sraj-taśmy mogłeś zawsze kupic Trybunę Ludu...

Ale to nie jest temat pod tytułem: "Sugestie i rady ludzi dobrej woli dla producentów Antidote",
tylko "DEBATA" na temat tego ile ich kosztuje zrobienie ramy, a ile mówią, że ich kosztuje i ile w tym prawdy !

Chcesz sugerować ? Wystosuj list otwarty, w którym wszystko opiszesz, każdą swoją sugestię, i wyślij do Antiodte'a. Proste :)
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

piotrex pisze: drogi B.Z. Cytat:

Google'a tak samo szkoda mi jak głowy na takie pseudo-polemiki.

to sie w nie nie wdawaj,proste.
A może lubię czasem podziałać coniektórym na nerwach ???

Motomysz - Temat został wyodrębniony nie przeze mnie z głównego wątku o Antidote. Ja zrobiłem tylko mały off-topic, ale paru osobom się to nie spodobało i wsiadły na mnie, oczywiscie bez żadnych merytorycznych argumentów. SeraaX trochę się pospieszył, bo temat kosztów produkcji szybko się wyczerpał, z jedyną osobą która miała merytoryczne zastrzeżenia w końcu osiągnęliśmy porozumienie, okazało się, że tak naprawdę każdy miał mniej więcej to samo na myśli. Teraz toczy się tutaj dyskusja ogólnie na temat Anti (zauważ, że główny wątek zdechł) i niech modzi robią z tym co uważają za stosowne.

Druga sprawa - to nie mój interes i to nie w moim interesie jest zgłaszanie takich uwag. Jak nie podobają mnie się bułki w sklepie to zgłaszam niezadowolenie w sklepie a nie stosuję listy otwarte do piekarni, jeśli szwankuje komunikacja marketingowa na linii producent-sprzedawca to już nie mój problem. Zresztą jak uważasz to za stosowne to sam napisz list, upowazniam Cię do tego, przygotowany jestem na dowolną reakcję od jzjebki po przemyślenie moicxh argomentów, zupełnie nie moja sprawa co kto z tym zrobi. Ja akurat zawsze śledziłem wszystkie fora i rozważałem wszystkie uwagi w czasach, kiedy mnie to dotyczyło, na temat Antidote nie ma otwortych 50-ciu wątków, jak ktoś chce może śledzić sam, nie bawmy się w sejm, bo obecny poziom tego forum przy sejmie to i tak wersal. Kolejna sprawa - jest dyskusja, jest wrażony pogląd. Takie jest moje zdanie i nie jest to wydumka, żaden produkt za podobną kasę nie ma takich niedoróbek o jakich pisaliśmy. Jeśli produkt jest ciekawy to tym bardziej warto wszystko dopiąć na ostatni guzik.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

B.Z. pisze:SeraaX trochę się pospieszył, bo temat kosztów produkcji szybko się wyczerpał
tyle że w sensownym temacie zrobił się śmietnik, to musiałem po was posprzątać. A teraz że w temacie w offtopicu robi się offtopic już mnie mało obchodzi, po to go tu przeniosłem żebyście mogli sobie pisać (prawie) że do woli.

EDIT:
kto to cofa cały czas do pogaduch ? :)
B.Z.
Kontakt:

SeraaX - nie to że bym miał pretensje, prawem, a nawet obowiązkiem moda jest robić porządek, tak się stało jednak, że dyskusja wrociła na swoje pierwotne tory, w sumie do przewidzenia było, że w temacie kosztów niewiele osób będzie miało cokolwiek sensownego do powiedzenia.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

nie mogee... po raz kolejny B.Z. piszesz dlugie pseudo naukowe wywody, ktore sa [jak zwykle] bez sensu. pseudo naukowe, bo nie raz juz bylo widac ze tylko lejesz wode nie posiadajac glebszej wiedzy.............
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

Witam,

Udało mi się przebrnąć w całości przez ten temat i powiem że w przeciwieństwie do baardzo wielu innych tematów, w tym całkowicie zgadzam się z panami BZ i Steel. Nie wchodzę tu w szczegóły techniczne i te wszystkie wyliczenia - chodzi o kwestię podejścia producenta (lub jego otoczenia) do klienta lub potencjalnego klienta. Stwierdzenie że w polsce producent robi dla siebie, a nie dla klienta jest absolutnie trafne.

W normalnych cywilizowanych warunkach, to że ludzie z branży komentują nowy sprzęt, wskazują jego wady, elementy które można by poprawić, a następnie producent to uwzględnia jest chyba wskazane i może przynieść producentowi same korzyści. U nas niestety osoba mająca jakiekolwiek zastrzeżenia moze spotkać się co najwyżej z agresją i armią wyzwisk ze strony znajomych, za naruszenie najlepszego imienia firmy.

Podobne sytuacje miały miejsce też w przypadku Zumbi - słynne historie z "włoskimi rurami na zamówienie" i spawaniem w supertajnym, jak się później okazało, mieleckim laboratorium (piszę to z przymróżeniem oka). też wtedy każdy kto miał zastrzeżenia do Zumbi był wrogiem publicznym.
Wtedy na przykład zwróciłem uwagę ze w opisie ramy VooDoo na stronie znajduje się tekst: "Powstała we współpracy z Maćkiem Bochenkiem, który ścigał się na niej w sezonie 2005" - to że Maciek Bochenek ścigał się kiedykolwiek w 4X jest zwykłym kłamstwem - w odpowiedzi dowiedziałem się że przecież na jednych zawodach w 2005 był na treningach ale nie wystarował w końcu .... opis ramy na stronie pozostał niezmieniony - paru laików to kupi :(

Szkoda że tak się dzieje ... może przez to polska produkcja nadal wygląda tak jak wygląda i na zakup rodzimych produktów decyduje się garstka "ryzykantów".
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Chrabał tu nie chodzi o ryzyko bo przeciez rama, w której tworzeniu pomagaja potencjalni klienci i taka bez tego wsparcia jest raczej podobnie "przetestowana". Nowy produkt bez recenzji prawdziwych klientów zawsze sie tak samo w ciemno kupuje. Sam kibicuje antidote i nie rozumiem niektórych zastrzeżeń B.Z i Steela ale reakcji na ich komentarze tez nie rozumiem. Pytajac sie o zmiany i korekty w Banshee dostaje kulturalna odpowiedz co zostanie zmienione, ze zmiany które sugerowałem sa rozważane bądź, ze z obecnych rozwiazan firma jest zadowlona i potencjalny problem jest rozwiazany (tak za duzo z nimi pisze). Podobnie wiele firm zachodnich (szczegolnie mniejszych) dostosowywuje sie do sugestii potencjalnych klientów. Dzieki takiemu kontaktowi klient czuje sie bardziej zwiazany z firma i wiele małych firm buduje własnie w oparciu o taki kontakt baze klientów. W polsce jest to nieznane zjawisko ale wystarczy przejzec amerykanskie strony i świetny CS (customer support) jest jedną z czołowych zalet wymienianych u takich firm jak Turner, Canfield, Evil czy Banshee. Antidote poza stroną techniczna powinien chyba troche uwagi na wizerunek zwrócić bo można na tym sporo stracić ( I ogarnijcie brytyjskiego dystry bo ostatni raz jak lookalem strona była pełna błedów i mocno spamował na pewnym forum ;) )
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

no właśnie, może z tymi "ryzykantami" trochę źle się wyraziłem. ale tak jak powiedziałeś relacje firmy z klientami są ważne, a szczególnie w przypadku małej raczkującej firmy - jakby nie patrzeć manufaktury ... bo, co już zostało wielokrotnie powiedziane, czasy kiedy klient mógł liczyć na łaskę sprzedawcy/producenta już minęły. A stwierdzenie "nie podoba się to nie kupuj tylko wyp... do konkurencji" jest mało profesjonalne i odpychające wielu potencjalnych zainteresowanych.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Chrabał gdyby nie to inna rame bym teraz wybierał do dh ;)
B.Z.
Kontakt:

nie mogee... po raz kolejny B.Z. piszesz dlugie pseudo naukowe wywody, ktore sa [jak zwykle] bez sensu. pseudo naukowe, bo nie raz juz bylo widac ze tylko lejesz wode nie posiadajac glebszej wiedzy.............
No to pokaż, że sam ją posiadasz, opinię którą własnie wyraziłeś mam głęboko w d... razem zresztą z twoją osobą. Poza tym dyskutujemy czy śrubki powinny być ładne czy brzydkie i czy alumozna zostawić gołe czy nie, na razie w ogóle nie posługuję się jak żeś to określił "pseudonaukowymi" dowodami, tylko wyrażam opinię, że to jest niedopuszczalne. To jest dyskusja o dziadostwie i a nie o technologii, o tym to jak na razie nie ośmieliłem się otworzyć gęby, po zastrzeżeń też mam kilka, ale jestem całkowicie pewien,że nic oprócz jeszcze większej połajanki by z tego nie wynikło.
Spaced pisze:Chrabał tu nie chodzi o ryzyko bo przeciez rama, w której tworzeniu pomagaja potencjalni klienci i taka bez tego wsparcia jest raczej podobnie "przetestowana". Nowy produkt bez recenzji prawdziwych klientów zawsze sie tak samo w ciemno kupuje.
Tu się zgadzam i już na ten temat pisałem. Nie widzię w tym nic złego, róznorodność jest potrzebna, ale ktoś kto wchodzi na rynek nie posiadając renomy tym bardziej powinien zadbać o wszystko inne, w tym przede wszystkim o szeroko pojęty (a nie tylko forumowy) marketing i nic nie usprawiedliwia faktu, że pierwsze egzemplarze niemają żadnej powłoki i śruby kojarzące się z Castoramą.

Spaced pisze: Antidote poza stroną techniczna powinien chyba troche uwagi na wizerunek zwrócić bo można na tym sporo stracić ( I ogarnijcie brytyjskiego dystry bo ostatni raz jak lookalem strona była pełna błedów i mocno spamował na pewnym forum )
No właśnie. Moim zdaniem wizerunek leży, a to,ze jeszcze można usłyszeć, ze "nie podoba się to nie kupuj" to tym bardziej nie buduje wizerunku. Spam forumowy to kolejna polska specjalność, nie tylko w tej branży. Zamiast wziąć się w garść, popracować nad podejsciem do klienta, usunąć niedoróby z produktu to siedzą na forach i piszą jakie to zajebiste rzeczy robią, jeśli nie sami to ich dystrybutorzy tudzież bezkrytyczni wielbiciele z klapkami na oczach. Skuteczne to-to jest, ale na krótko, czasem pozwala jednak "na szybko" odzyskać kasę jak sie przeinwestowało, bo niestety brak biznesplanu to kolejna polska specjalność (choć tutaj akurat jestem trochę wyrozumiały, bo ogólnie w tych sprawach jesteśmy mocno do tyłu, a nawet to czego obecnie uczą na studiach z-m w tej kwestii to jest jakaś kpina).
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

B.Z. pisze:No to pokaż, że sam ją posiadasz
nie posiadam na tyle duzej zeby kogos pouczac albo zaprzeczac tym ktorzy sie znaja lepiej odemnie
Pure Freeride
loko
Kontakt:

Post autor: loko »

fajnie sie to wszystko czyta hahahaha :mrgreen:
www.druidbicycles.com
B.Z.
Kontakt:

B.Z. napisał:
No to pokaż, że sam ją posiadasz

nie posiadam na tyle duzej zeby kogos pouczac albo zaprzeczac tym ktorzy sie znaja lepiej odemnie
Skoro nie posiadasz to skąd wiesz kto się zna a kto się nie zna? Skoro nie wiesz to sam mnie nie pouczaj. Miałeś szansę być pierwszym, ale jak wszyscy wolałeś się zbulwersować moją niepatriotyczną i niechrześcijańską postawą. Radio Maryja normalnie, oni też nie uznają teorii ewolucji, nie mają bladego pojęcia o biologii i paleontologii, ale "swoje wiedzą", a przekonanie rośnie z każdą kolejną odklepaną 10-tką różańca.

Owszem, nie znam wszystkich szczegółów dotyczących spawania i obróbki aluminium, ale wiem na czym to polega i wiem ile to kosztuje. Jedyna merytoryczna wymiana argumentów była z troyo, (nie liczę tych, którymi prowadziem krótkie dyskusje i zgadzałem się w prawie wszystkich aspektach tak jak ze Steelem) ale koniec końców okazało się, że nasze zdania wcale się wiele nie różnią, nie zrozumieliśmy jedynie nawzajem swoich intencji i stąd spięcie. Poza tym żaden z jaśnie oświeconych myślicieli nawet nie usiłował napisać czegoś w stylu "ja dawałem zespawać to i to, a następnie powyginać i poprzewiercać i skasowali tyle i tyle i mimo obdzwonienia 20 zakładów nie znalazłem nigdzie tańszej opcji". Jesteś Driver kolejny na liście krzykaczy, niczego nie zmienisz takimi wpisami, a już na pewno nie zamniesz mi w ten sposób gęby.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

loko rozumiem ze juz kupiles obrabiarke cnc - ??

a tak do tematu - miejsce na opone wet 2.5 jest tylko tego nie widac z perspektywy z jakiej zrobiono zdjeciem - info sprawdzone i z gwarancja

...brak lakieru dla wiekszosci ( zainteresowanych rama) jest oczywisty i nie wplynie na wyniki firmy, nie adresuje ona swej ramy do kretynow tylko do swiadomych zawodnikow lub ludzi chcacych posiadac wyczynowy sprzet, sruby sa takie jakie sa i nie ma sensu marszczyc pindolka o to czy sa ladne czy z kastoramy, sa odpowiednio dobrane do zastosowan i jesli komus sie to nie podoba to zawsze moze sobie zmienic na takie jak lubi albo kupic cos innego - NIE MA OBOWIAZKU posiadania tej ramy !! !

jesli ktos sadzi ze rower smiga wygladem to pewnie tez mysli ze sens stosowania odpowiednich opon do terenu mija sie z celem posiadania lekkich kol...

no coz !! peszek...

Bzyku wielu pisalo ze bredzisz ale Ty jestes tak zadufany w swej dyplomowej wiedzy ze nie dostrzegasz takich uwag...nie odrabiasz tez pracy domowej tylko szczekasz glosno odkrecajac kota ogonem...rozmowa z kims kto nie odpowiada na zadane pytania mija sie z celem...wiec nie dziw sie ze lizecie sobie dupy w waskim gronie towarzystwa wzajemnej adoracji

a konkretnie:

ile kosztuje obrabiarka cnc mogaca wykonywac takie elementy ??
ile kasy potrzeba aby wykonac prototyp i pierwsza serie 100 ram ??
czy samo wykonanie pierwszej serii to jedyne koszty jakie ponosi firma ??
co z rabatami dla potencjalnych dilerow ??
czy prototyp wliczamy w koszty ramy ?/
ile czasu sie amortyzuje obrabiarka cnc w niszowej firmie??
ile ram musi wykonac firma aby zamortyzowac obrabiarke cnc??
ile godzin pracy musi byc na maszyne aby bylo oplacalne posiadanie takiej maszyny ??

moge zadac jeszcze kilka pytana ale wpierw poczekam na konkretne odpowiedzi

...jak juz odrobisz lekcje i uswiadomisz sobie fatalny poziom swej wiedzy to rozmowa zacznie sie od nowa, obecnie nie ma sensu.

Pozdrawiam i licze ze zepniesz poslady i przysiadziesz do pracy domowej.

tylko prosze nie pisz nic w stylu dotychczasowym bo znowu sie spocisz...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Schodek - zacznij używać wielkich liter co ? Poprawi to zdecydowanie przejrzystość posta.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Steel2 daj na luz, zdecydowanie poprawi to atmosfere na forum. dobra /?/

:twisted:
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Schodek - nie. Nie widzę powodu by Ci odpuszczać tylko dlatego, że mózg Ci się przegrzewa jak masz 2 klawisze na raz nacisnąć.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Inur
Kontakt:

Post autor: Inur »

B.Z. pisze:A teraz panie mądralo wejdź sobie na stronę Zumbi i zobacz sobie z czego jest zrobiona ta rama. Łączniki 7075, rury 7020, osie tytanowe w opcji, spawana ręcznie też jest sporo elementów wycinanych na CNC. I co? Deja vu? Rury nie do zdobycia?
Zumbi jest robione w mielcu. Nic dziwnego, że mają dostęp do takich materiałów i obrabiarek. A o samym mielcu i tym co się tam odpier... nie będę się wypowiadał.

Ja tego tematu kompletnie nie rozumiem chyba zrobił się wielki OT o niczym. Jaki jest sens produkowania czegokolwiek w polsce, kiedy można za ułamek tej kwoty zrobić to samo ale lepiej w Chinach? Taka operacja nawet przy minimalnym zamówieniu kilkuset sztuk wyjdzie taniej niż porządna obrabiarka CNC którą ktoś sugerował kupić.
www.trialshop.pl
ODPOWIEDZ