Myślę że podobny do zmieniania kiery z 710mm na 750war23 pisze:Ja mam tylko pytanie jaki jest sens poszerzac kiere o tak mala ilosc??

A poszerzanie "więcej" jest wg mnie bez sensu, bo robi się niebezpiecznie :P
A ty myslisz ze producent, Kore w tym przypadku nie przwidzial dzialania sil przy takiej dlugoasci? Czy ty myslisz ze cieniowanie rurek oni robia na chybil trafil ? Kore przewidzialo ze to bedzie 800 i tak ja zaprojektowali aby to wytrzymala. Ty masz powiedzmy 680 i producent przewidzial naprezenia wlasnie dla 680 a ty nagle robisz z niej 730, naprezenia ida w gore przy tych samych warunkach pracy i masz nieszczescie. Sam przemysl to dokladnie.kuciek40i4 pisze:Bullit eee o czym Ty mówisz? A co w przypadku Kore 800mm? hehe przemyśl jeszcze raz to co napisałeś.
Zeby sila*ramie zostala const. to przy wydluzeniu kierownicy musial bys schudnac jednoczesnie. Problem w tym ze wydluzajac kieronice w sposob radykalny ingerujesz w warunki pracy tego kawalka rurki. Jesli ktos zrobil kierownice na 680 to jest tez pod tym kontem wycieniowana. Ty nagle przez wydluzenie zwiekszasz i zmieniasz charakter naprezen. Sam zreszta na to nie zwrocilem na to uwagi dopoki nie przeczytalem wywiadu z kolesiem z Renthal (maja 20 lat doswiadczen w produkcji szpejow dla motocrosu, teraz wchodza na rynek mtb) ale rozumiem ze ten gosc tez 'nie przemyslal co powiedzal'.Las3k_91 Ldz pisze:Bullit, a może producent przewidział, że zamiast 100kg ridera będzie jeździł 108kg i wtedy siła x ramie = const.?
To jest jasne. Ale czy ten charakter naprężeń nie zmieni się w podobny sposób jeśli dasz powiedzmy 30kg więcej obciążenia? Jak sam napisałeś, chodzi o prostą dźwignię...Bullit pisze:Ty nagle przez wydluzenie zwiekszasz i zmieniasz charakter naprezen.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość