Własny projekt koła łańcuchowego - wykonanie

jestem12314
Kontakt:

Post autor: jestem12314 »

Nie będzie zrobiona z 7075 ani 6061 tylko z bardziej wytrzymałego aluminium z którego robi się poszycia do samolotów i jakieś tam części w nim :wink:
szumasta
Kontakt:

Post autor: szumasta »

tomek059 Wersji jest moze nie dokladnie 36 ale ok 30 na chwile obecna na pewno :) W 3d mozna robic takie cuda na kiju ze masakra, łącznie z obliczaniem naprezen i wizualizowaniem ich na modelu. Animowaniu czesci ruchomych itd itd. takze nie wiem czemu solid bylby lepszy. Poza tym autodesk ma spoko system dla studentów i praktycznie wszystkie ich programy w tym autocad mozna w pelni testowac za free przez bodajze 12 miesiecy.

Co do zebatki to jak juz bedziesz mial to wrzuc fotki :) no i oczywiscie zdradz nam tajemnice co to za magiczne alu bedzie :)
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

tomek059 pisze:AutoCad jest do projektowania 2d i dobrze sprawdza się u mnie podczas projektowania domów. Do mechaniki się nadaje ale 100 razy lepiej będzie zaprojektować to w 3d. SolidWork będzie o wiele lepszym rozwiązaniem.
:shock:

Jak nauczysz się korzystać z Auto CAD'a to zmienisz zdanie :wink:
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Hellraiser umiem. W budownictwie stosuję tylko 2d bo wizualizację robi się w innych programach które mają dużo gotowych dodatków. Jak kto woli. Ja projekt pająka do napinacza miałem dać w solidzie, a autocadzie nie przyjęli tłumacząc się trudniejszym ustawianiem maszyn.

Widzę że projekt zrobiony więc nie ma co dalej gdybać. Czekam na efekt końcowy.
jestem12314
Kontakt:

szumasta Niestety nie znam składu chemicznego tego alu ;/ Posiadam go od firmy Prodrent ( www.prodrent.com ) Specjalizującą się w naczepach.

Projekt był robiony w programie Autodesk

Na razie będą wyprodukowane tylko dwie sztuki i pójdą do przetestowania. Kto wie może będzie ich więcej i będą na sprzedaż :roll:
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

jestem12314 pisze:Projekt był robiony w programie Autodesk
To nie jest projekt tylko rysunek.
jestem12314 pisze:może będzie ich więcej i będą na sprzedaż
Myślę, że osoby, które by "to" kupiły zasługiwałyby co najmniej na wyróżnienie w Nagrodach Darwina.
jestem12314 pisze:Nie będzie zrobiona z 7075 ani 6061 tylko z bardziej wytrzymałego aluminium z którego robi się poszycia do samolotów
7068? Chyba słabo...
Idź do nich jeszcze raz, może tym razem troche Adamentium albo Unobtanium ci odpalą.
SitoD
Kontakt:

Post autor: SitoD »

Jak już ktoś jest przyzwyczajony do firmy Autodesk to proponuję Inventora, po co się bawić w 3D w Autocadzie skoro jest trudny do ogarnięcia i słabo rozwinięty.
Autodesk skoncentrował się na Inventrze i dlatego nie rozwija za bardzo Autocada 3D.
Jest to program do parametrycznego projektowania, tak jak Solid, również można z niego eksportować i konwertować pliki gotowe na CNC.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

SitoD wreszcie ktoś kto zrozumiał o co mi chodzi.

Moim zdaniem fakt że firmy rowerowe nie robią blatów z tego alu powinien dać do myślenia. To że jest mocniejszy w sumie nic nie znaczy. Może ma np większą wytrzymałość na uderzenia, a mniejszą na ścieranie?
jestem12314
Kontakt:

troyo pisze:Myślę, że osoby, które by "to" kupiły zasługiwałyby co najmniej na wyróżnienie w Nagrodach Darwina.
Dlaczego ?? :shock:

troyo Już wiem na 90% jest to aluminium EN AW-2017A (PA6)
troyo
Kontakt:

jestem12314zadam ci jedno zajebiscie proste pytanie :

Czym sie kierowales "projektujac" te otwory w zebatce oraz czym sie kierowales tworzac taka geometrie zeba ?
troyo
Kontakt:

jestem12314 pisze: EN AW-2017A (PA6)
jestem12314 pisze:Nie będzie zrobiona z 7075 ani 6061 tylko z bardziej wytrzymałego aluminium z którego robi się poszycia do samolotów i jakieś tam części w nim
aha...
jestem12314
Kontakt:

troyo Kartka papieru + ołówek + moja wyobraźnia = Projekt :wink:
maverick-fr
Kontakt:

Post autor: maverick-fr »

To teraz idź do pana który ma obrabiarkę, i powiedz, że chcesz, coby Ci wyciął takiego cudaka. Chętnie posłuchałbym tego co Ci odpowie... :twisted:
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

jestem12314 to ze zrobi to firma robiaca naczepy nie gwarantuje ze aluminium jakiego uzżwają będzie jakieś super. Taj się składa ze tez robię w CNC i tez miedzy innymi czesci do naczep i są to zwykle jakies klapy, szafy na akcesoria, obudowy dodatkowych urzadzeń itp. zwykle nic odpowiedzialnego czy przenoszącego jakieś większe obciązenia.
Nadal nie napisaleś jak Ci to zrobią. Ale jak juz zrobia to tak za 2 miesiace odkop ten temat i napisz jak padła. Jestem ciekaw czy zeby sie połamia szybciej niż zetrą.
inq
Kontakt:

Post autor: inq »

Poszukaj pierwsza lepsza table z wartosciami wytrzymalosciowymi EN AW-2017A a np. 7075t6 dalej uwazasz, ze owy stop bedzie lepszy ? Z tego co wiem to 7075 lepiej sie skrawa niz 2017 no ale to juz lepiej powinni wiedziec ludzie pracujacy przy obrabiarkach :)

Oczywiscie nie zniechecam, projektoj, testuj, wydawaj kase

zawsze jakies doswiadczenie, a przy np. nieudanej wersji moze nastepna bedzie lepsza ;]
troyo
Kontakt:

jestem12314 nie zrozum mnie zle, ja jestem jak najbardziej za tym abys zrobil cos swojego. Z 2giej strony dobrze ci radze, udaj sie do biblioteki w celu wypozyczenia odpowiedniego zestawu ksiazek (mowie calkowicie powaznie) i wtedy dopiero przekladaj swoja wizje na papier/ekran . Pozdro i trzymam kciuki.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Chłopaki mają rację, materiałoznawstwo to podstawa. Alu którego chcesz użyć nie jest dobre, i na pewno nie robi się z niego samolotów. 7075 jest nazywany alum... lotniczym. Prototypy wykonywaliśmy z alu 5005 bodajże (takie jakie było pod ręką) i nie wytrzymywało długo, a co dopiero niższe z tabeli.

W dodatku jakość aluminium, nawet tego samego gatunku ma znaczenie.

Baw się dobrze, ale cholernie dużo pracy przed Tobą.
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

troyo pisze:Idź do nich jeszcze raz, może tym razem troche Adamentium albo Unobtanium ci odpalą.
:lol:

Czy na prawde jest sens robic JEDNA zebatke ze stopu aluminium? Ile wiecej wazy zebatka odlana ze stali? Nie mowcie, ze 100 gram zrobi jakas roznice, a jesli chodzi o wytrzymalosc moze bic na glowe alu.
To ze sie cos lepiej skrawa czy nie nie ma w zasadzie znaczenia w tym przypadku. Nie wyobrazam sobie robic takiej zebatki na frezarce. Szybciej i wygodniej wyciac to laserem czy woda.
http://spinacz86.pinkbike.com/
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

spz zębatek ze stali się ie "odlewa" ;) nie wiem na jakiej zasadzie działa wycinanie laserem lub wodą( tzn. "z grubsza" wiem ) ale zastanawia mnie czy jest tam możliwość wycinania 3d? bo jeśli nie to zębatki raczej sobie nie zrobisz bo grubość środkowej części zębatki (przynajmniej dobrej alu) musi być sporo większa niż grubość ząbków.Więc jeśli nie ma opcji 3d to dochodzi do obróbki dodatkowy proces... właśnie na frezarce;P a każdy dodatkowy proces to dodatkowy koszt. jestem12314 nie myślałeś o tym żeby kupić jakąś gotową zębatkę alu i dać ją do przerobienia na Twój projekt? Kształt zębów będzie taki jaki być powinien,materiał na bank lepszy od tego który Ci zaproponowali w tej firmie... Bo coś mi się nie widzi żebyś chciał zrobić sobię zębatkę tylko dlatego żeby zaoszczędzić? No chyba że się mylę ale wtedy to już wg miją się to wszystko z celem.
ODPOWIEDZ