Avid Elixir 5

Pawel94
Kontakt:

Post autor: Pawel94 »

EZrider chyba coś pokręciłem bo te czarne pokrętło przy samej dźwigni to chyba jest skok klamki tak jest przy najmniej u mnie że jak rozkręcam czy tam skręcam to albo jest mały skok albo duży, a jest jeszcze imbus pod klamką ale on chyba służy do czułości, porąbało mi się bo jak się reguluje tym pierścieniem to klamka się trochę do kiery przesuwa i palnąłem gafa sorry za wprowadzenie w błąd. :oops:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Moja maszina :D
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Nie rozumiem trochę, ale wierzę na słowo. :D
witold95k
Kontakt:

Post autor: witold95k »

Sert93 pisze:Czyli ogólnie polecacie ten hebel dla ridera który uczy się, jeździ na sztywniaku? Czy coś w tej cenie można wyrwać lepszego?
Włączam sie do pytania serta93
Pawel94
Kontakt:

Post autor: Pawel94 »

Tak warto bo to kawał dobrych hamulców, według mnie nic nowego w tej cenie o takiej sile i bardzo przyjemnej modulacji nie znajdziecie, posiadam ten hamulec u siebie w rowerze na przodzie a mało nie ważę bo ponad 100kg, mam z tarczą 203mm ale raczej jeżdżę en i siły im nie brak a raczej jest aż jej nad miar bo z łatwością mogę zablokować koło że mnie katapultuje. W lato mam zamiar ostro poszaleć tak że łatwo nie będzie miał ten hamulec ;). Nowe mają tylko jeden mankament a dokładniej nie za mocne klocki ale to w ogóle nie przeszkadza bo ja do tej pory jeździłem cały czas na seryjnych a i tak je będziesz musiał wymienić z czasem. Ja swojego elixira kupiłem za prawie 400zł z tarczą 203mm i wszystkim co potrzebne do montażu (oczywiście ze sklepu) ale kupowałem go w wakacje to się nie dziwcie że tak drogo.
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Moja maszina :D
conte01
Kontakt:

Post autor: conte01 »

Ja do tej pory jezdzilem na hamulcach Shimano. Po zmianie na Elixiry 5 + tarcza 203mm nie mam zamiaru wracac do Shimano. Obecnie smigam na fabrycznych okladzinach i jest elegancko:> Az strach pomyslec co sie bedzie dzialo jak zaloze metaliki O.o
Kupowac zakladac jezdzic hamowac.
Nikt nie mówił że będzie lekko... A jak mówił to KŁAMAŁ!!!
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

conte01 pisze:Ja do tej pory jezdzilem na hamulcach Shimano. Po zmianie na Elixiry 5 + tarcza 203mm nie mam zamiaru wracac do Shimano. Obecnie smigam na fabrycznych okladzinach i jest elegancko:> Az strach pomyslec co sie bedzie dzialo jak zaloze metaliki O.o

Konkrety, jakie hamulce shimano z jaką tarczą i klockami. Nigdy nie kupiłbym elixira mając do wyboru slx vs elixir. Slx ma większą siłę lepszą modulację, nie ma klamki z gównolitu, zaleje go nawet ktoś o inteligencji małpy. Cała klamka kosztuje mniej niż 100zł, gdzie do elixira podobnie kosztuje tylko zestaw naprawczy.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

To jak wypada SLX w porównaniu do J7 i Hayesa Nine?
I czy SLX lepiej na tarczach SLX mieć czy Avid G2CS lub V8 też ogarną?
radzik1259
Kontakt:

Post autor: radzik1259 »

SLX'a ciezko porownac do j5 a co dopiero do elixira, moj SLX działa jako spowalniacz i jest wyraznie słabszy od br-485.
witold95k
Kontakt:

Mam pytanie co do tego zdjęcia co to jest przymocowane w lewym zacisku kolo adaptera chodzi mi o ten czerwony plastyk ale nie ten pomiędzy klockami.
Załączniki
hamulec.jpg
hamulec.jpg (53.6 KiB) Przejrzano 1910 razy
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Zacisk może być na PM 180, czyli to po prostu kawałek alu z dziurkami bez gwintu. To czerwone coś trzyma śrubki z podkładkami i adapterem przy zacisku. Tak mi się wydaje.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Elixira 5 opłaca się brać. Nie ma nawalone pokrętełek które będą rzygać olejem, siła spora, modulacja dobra, fajne tarcze w komplecie. Inaczej łapią niż Shimano i wybrałbym Avidy drugi raz.
witold95k
Kontakt:

Martwi mnie jedna rzecz. W aukcji jest napisane ze adapter do przedniego hamulca jest typu post mount a tylny typu IS.Przesyłam zdjęcie przedniego hamulca w moim rowerze i powiedzcie czy jak kupie hamulec z takim typem adaptera to czy będzie pasował do mojego amora... Nie wiem czy dobrze sprecyzowałem moje pytanko ale myślę ze mnie zrozumiecie.
Obrazek
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Twoje mocowanie hamulca to IS, więc adapter PM nie będzie pasował. Adapter jak sama nazwa wskazuje pomaga na adaptacje hamulca do amortyzatora, kupisz hamulec z PS, nie będzie pasował, ale kupisz adapter pod IS przykręcisz do niego zacisk i całość przykręcisz do amora, pamiętaj tylko o rozmiarze tarczy.

Obrazek
ODPOWIEDZ