Avid Elixir 5
EZrider chyba coś pokręciłem bo te czarne pokrętło przy samej dźwigni to chyba jest skok klamki tak jest przy najmniej u mnie że jak rozkręcam czy tam skręcam to albo jest mały skok albo duży, a jest jeszcze imbus pod klamką ale on chyba służy do czułości, porąbało mi się bo jak się reguluje tym pierścieniem to klamka się trochę do kiery przesuwa i palnąłem gafa sorry za wprowadzenie w błąd. 

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Moja maszina :D
Tak warto bo to kawał dobrych hamulców, według mnie nic nowego w tej cenie o takiej sile i bardzo przyjemnej modulacji nie znajdziecie, posiadam ten hamulec u siebie w rowerze na przodzie a mało nie ważę bo ponad 100kg, mam z tarczą 203mm ale raczej jeżdżę en i siły im nie brak a raczej jest aż jej nad miar bo z łatwością mogę zablokować koło że mnie katapultuje. W lato mam zamiar ostro poszaleć tak że łatwo nie będzie miał ten hamulec
. Nowe mają tylko jeden mankament a dokładniej nie za mocne klocki ale to w ogóle nie przeszkadza bo ja do tej pory jeździłem cały czas na seryjnych a i tak je będziesz musiał wymienić z czasem. Ja swojego elixira kupiłem za prawie 400zł z tarczą 203mm i wszystkim co potrzebne do montażu (oczywiście ze sklepu) ale kupowałem go w wakacje to się nie dziwcie że tak drogo.

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58891
Ja do tej pory jezdzilem na hamulcach Shimano. Po zmianie na Elixiry 5 + tarcza 203mm nie mam zamiaru wracac do Shimano. Obecnie smigam na fabrycznych okladzinach i jest elegancko:> Az strach pomyslec co sie bedzie dzialo jak zaloze metaliki O.o
Kupowac zakladac jezdzic hamowac.
Kupowac zakladac jezdzic hamowac.
Nikt nie mówił że będzie lekko... A jak mówił to KŁAMAŁ!!!
conte01 pisze:Ja do tej pory jezdzilem na hamulcach Shimano. Po zmianie na Elixiry 5 + tarcza 203mm nie mam zamiaru wracac do Shimano. Obecnie smigam na fabrycznych okladzinach i jest elegancko:> Az strach pomyslec co sie bedzie dzialo jak zaloze metaliki O.o
Konkrety, jakie hamulce shimano z jaką tarczą i klockami. Nigdy nie kupiłbym elixira mając do wyboru slx vs elixir. Slx ma większą siłę lepszą modulację, nie ma klamki z gównolitu, zaleje go nawet ktoś o inteligencji małpy. Cała klamka kosztuje mniej niż 100zł, gdzie do elixira podobnie kosztuje tylko zestaw naprawczy.
-
- Kontakt:
Martwi mnie jedna rzecz. W aukcji jest napisane ze adapter do przedniego hamulca jest typu post mount a tylny typu IS.Przesyłam zdjęcie przedniego hamulca w moim rowerze i powiedzcie czy jak kupie hamulec z takim typem adaptera to czy będzie pasował do mojego amora... Nie wiem czy dobrze sprecyzowałem moje pytanko ale myślę ze mnie zrozumiecie.

Twoje mocowanie hamulca to IS, więc adapter PM nie będzie pasował. Adapter jak sama nazwa wskazuje pomaga na adaptacje hamulca do amortyzatora, kupisz hamulec z PS, nie będzie pasował, ale kupisz adapter pod IS przykręcisz do niego zacisk i całość przykręcisz do amora, pamiętaj tylko o rozmiarze tarczy.