Pytanie początkującego o sprzęt i nie tylko

Carolinne
Kontakt:

Post autor: Carolinne »

To zaproponujcie jakiegoś sztywniaczka, ewentualnie z amortyzatorem do wymiany
Who bathes his hands in blood will have to wash them with tears
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

No fakt, przy wadze 50kg gdzie rower waży ok 18 kg (36% jej masy ) to kiepsko.

Na allegro widziałem ramkę Sx-trail w rozmiarze S była by idealna jako baza roweru tyle że sama kosztuje 3k więc ponad budżet Carolinne.

ew jaką akitę wypatrzeć...
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Początkująca osoba ma przesrane i nie ma co sie oszukiwać. Tutaj masa osób pisze,aby składać rower - tylko jak złożyć sobie maszynę,gdy się nie ma żadnego punktu odniesienia,a wszystkie proponowane rzeczy to będą osobiste preferencję innych. Sam to tak przechodziłem - kupiłem gotowy rower i z czasem coś tam zmieniałem co mi nie pasowało. Dopiero teraz złożyłem pierwszy rower od zera. Do tego taka opcja jest czasochłonna - chyba,że ktoś lubi być zdrowo skubany w tym kraju. Na extrembits znajdziesz parę filmików,które wyjaśniają podstawowe rzeczy + wcześniej wspomniana książka i śmiało możesz zaczynać :)
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

jasiek_krk SX to 4kg czystego aluminium więc też nie jest tak lekko. Ja polecę Krossa Signa DS2. Jeśli jeszcze zajdziesz gdzieś nowego jest to super rower na początek za małe pieniądze.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Carolinne najtańszą opcją jest zakup całego roweru, potem z czasem i tak dostosowuje się sprzęt pod indywidualne potrzeby.
Jeżeli nie zmierzasz wyjeżdżać poza krakowskie miejscówki to sztywniak bedzie najlepszą opcją , jeżeli kusi Cię DH czy choćby FR po górkach to zdecydowanie full.
Fajną opcją jest Scott Voltage, Big Hit też da radę, odpowiednio złożony wazył bedzie poniżej 17 kg, Bullit - fajna lekka rama.
Jazdy nie nauczysz się z książki, jedź na Łopatę, fajna, nietrudna miejscówka. Obserwuj, pytaj, próbuj.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

No właśnie, panowie z krakowa, weźcie sie najlepiej umówcie z koleżanką i niech z wami obczai co gdzie i jak do czego ;]
Back in black
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

Carolinne pisze:To zaproponujcie jakiegoś sztywniaczka

NS Core - ale może być za długi, można sie przystawić do niego w kilku sklepach w krk.
Romet Pelicancan - na pierwszy rzut oka to tylko oponki do wymiany na terenowe.
Scott Voltage - sztywniak, podobnie, opony - wylot.
Zaletą gotowego roweru jest to, że jest gotowy. Wiadomo gdzie się po gwarancje udać, nie ma dylematu czy dana część nadaje się do EX czy na szosę...
Fatalnie jest budować rower DH/FR od zera, komuś kto nie dłubał wcześniej przy klasycznych MTBekach. O ile zawsze byłem zwolennikiem kupowania gotowców dla początkujących to przy 5 tysiakach i w tym okresie niskich cen... no, jest potencjał do zbudowania zacnej maszyny. Warto też wybrać się do sklepu w którym ogarniają temat i poprosić o zaproponowanie setu, jeśli nie masz nikogo zaufanego w tym środowisku to tak będzie bezpieczniej ;)
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Czemu część z Was koniecznie chce wsadzić dziewczynę na sztywniaka. Moim zdaniem może to się skończyć tym, że się dziewczyna zrazi, bo w połowie pierwsze zjazdu wszystko zacznie ją boleć, wysypie się dwa razy i tak się skończy przygoda dużym rowerem.

W sierpniu pojechałem z dziewczyną do Szczyrku. Na rowerze prawie nie jeździ. Ostatni raz w górach (na sztywniaku) była jakieś 10 lat temu.
Tym razem najpierw pojeździła dzień na mojej Glorce, która była dla niej prawie idealna. A potem kumpel zostawił jej swojego Bullita.
Rower był za duży o rozmiar, zawieszenie i widelec były ustawione jak miękko się tylko dało, heble się kończyły, ale ile było radości! Tylko dlatego, że był to full dziewczę, które jest mniej więcej Twoich gabarytów przejeździło dzień w Szczyrku, w Ruzomberoku i pół dnia w Wiśle!

Carolinne ja sugeruję Ci jakąś niewielką zjazdówkę. Jakąś używkę. Widziałem ostatnio na allegro jakieś małe Norco z Boxxerem za rozsądne pieniądze.
pozdro

frango
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

http://www.pinkbike.com/photo/5218676/ Koleżanka ma sx traila S z foxem 36. Zestaw waży ponad 16kg i jest do ogarnięcia przez dziewczynę. Wcześniej jeździła na sztywniaku, a teraz mówi, że za nic do tego nie wróci.
Moim zdaniem optymalny byłby rower do enduro - jakiś pike z przodu, z tyłu max 150 skoku. Do tego lekkie części i byłby fajny rower o wadze około 15kg. Za 5 tysięcy spokojnie coś się złoży.
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

http://allegro.pl/rower-dh-downhill-nor ... 39586.html
S-ka, krótka, lekko złożona, choć z tego co kojarze to norcacze najlżejszymi ramami nie są. Używana przez dziewczynę. Warto się zastanowić moim zdaniem. Napisać, zapytać się o szczegóły jak np waga itp. Częstochowa, więc można się wybrać oglądnąć - może nawet przejechać ;) Nie widzę teraz nic ciekawszego na allegro/pb
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

frango GgG mnie również do sztywniaka nie tęskno. Ale w takiej hipotetycznej sytuacji, gdy jestem zielony i ktoś daje mi zjazdówkę i muszę sam dochodzić "do czego służy to czerwone pokrętełko i po co mi wentyl w ramie???". Cóż, wcale nie czułbym się komfortowo. Na początku fajnie bo - "ugina się". Tylko co mi po tym uginaniu skoro męczy przy pedałowaniu i tłumi na wybiciach zamiast lądowaniach bo nie ma nikogo kto umie to ustawić.
Sorry, ale nie wyobrażam sobie sytuacji w której Carolinne sama złoży sobie lekkiego fula do 5 kafli (minus ochraniacze).

edit: slawkow68 :shock: ???
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

slawkow68 No way, norco na takich częściach będzie bliżej 20kg niż 16-17

Arkadikos Jeśli zrobić tak jak piszesz, czyli nie zaczynać od czegoś bardziej skomplikowanego tylko raczej zwykły sztywniak (bo jak rozumiem, to miałeś na myśli?) brałbym signa ds2, potem ewentualnie zamienił RST na pike i ramę na małego fulla enduro jeśli była by taka potrzeba.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

GgG, za ile?

slawkow68, rower Tiny, jest nim zainteresowana puki co.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

LestatBiker, nie ma problemu, praktycznie co weekend jest ktoś :wink: Nawet teraz.

slawkow68, moja A-linka, ten sam rocznik, tylko rozmiar M/L (w aukcji jest S/M) waży 18,9kg na niekoniecznie lekkich częściach. Do 18kg można spokojnie zejść (piasty, mostek, obejmy, ośka alu z tyłu). Po wymianie dampera na powietrzny mogłoby być nawet mniej, także nie jest wcale taka ciężka ta rama, za to pracuje wyśmienicie (System VPS jest klonem FSR). Wytrzymałość stoi także na wysokim poziomie.
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Ja bym składał dość lekką maszynę o skoku 6-8 cali bo dla lekkiej, niskiej osoby będzie wystarczająca, przykładowo:

- rama Giant Reign 6,7 cala
- marzocchi 66 sl ata, totem solo air, domain,lyrik
- komplet juicy 7/ elixir r
- korby slx/ ew coś innego taniego,lekkiego
- koła - coś w miarę lekkiego na equalizerach
- kiera,mostek - jakaś okazja z allegro

Dobrą opcją było by znalezienie ramy z główką 1.5 i kupienie Domaina 318 160mm 1.5 za jakieś 900zł.

Spokojnie się idzie zmieścić w 5k powoli szukając części i kompletując rower przez zimę. Trochę szczęścia i wychodzi nam rower 15-16kg którym dziewczyna ogarnie prawie wszystko w kraju :)
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Osobiscie sadze że spoko opcją jest Scott Voltage FR30 , jest jeszcze 1 w bielskim koralu , zalety
- full - jeśli koś ma kasę na fulla to niech od ht sie trzyma zadala chyba ze jest masochista
- jest nowy - co jest BARDZO istotne bo jak po 1 wyjeździe dziewczyna usłyszy co ma do wymiany w jakiejś używce to na rower już nie wsiądzie , wiem po sobie
- jest dosyć lekki - chyba ze sie myle
- po za tym ludzie tego scotta chwala
kel0
Kontakt:

Post autor: kel0 »

Najważniejsze dobierz rower do swojego wzrostu. Nawet lepiej mieć trochę za mały (to Ci nie grozi) rower niż za duży.
Jeśli myślisz o DH i FR to szukaj roweru do takiej jazdy. Sztywniak jest ok, ale do nauki latania hop. W górach się zamęczysz jak będą Ci nogi spadać z pedałów i zamiast cieszyć się jazdą będziesz zmagać się ze sprzętem. Rowery FR z małym skokiem (140-180) często maja progresywne zawieszenie, co przy Twojej niskiej wadze nie jest potrzebne (zresztą nie będziesz od razu latać mega hop), a wpłynie niekorzystnie na wybieranie nierówności.
Wybierz rower na którym jeździła w miarę lekka osoba to odpadną Ci dodatkowe koszty związane z wymiana sprężyn na bardziej miękkie.

Kupuj zjazdówkę i do zobaczenia na trasie....
http://kel0.pinkbike.com/
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

zdecydowanie voltage - od niemcow idzie za 1000eu. maly lekki,na sensownym secie.
obecnie to chyba najsensowniejsza seryjna oferta lekkiego fr.
kel0
Kontakt:

Post autor: kel0 »

z tym lekki to bym nie przesadzał 18kg w zestawie nieco bardziej DH to nie jest to dobry wynik jak na rower FR http://www.scott.pl/product.php?id_cat=392&id_prod=2023
http://kel0.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ