Weeze on PinkBike

EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Kiepsko z powtarzalnością wtedy.

Ale każdy napinacz jest unikalny i oryginalny! Gorzej jak rolka wyląduje pod siodłem. :D
balfa2step
Kontakt:

Post autor: balfa2step »

pietryna pisze:Maski dla układów scalonych idą w dziesiatki mln dolarów niekiedy. Dla mniejszych pojedyncze miliony.Ale to są kuźwa układy scalone. Tam masz odległości rzędu nm już. Technologia produkcji zdecydowanie bardziej zaawansowana niż durne wtryskiwanie plastiku do formy. Jeszcze gdyby to miało dziesiątki załamań, mostków, tuneli itp. A to jest kawał plastiku. Przy odrobinie zdolności manualnych i wyobraźni w domu sobie coś takiego wystrugasz w plastiku. Już nie mówiąc że mógłbyś mieć dostęp do frezarki, niekoniecznie numerycznej.http://www.icknowledge.com/trends/p4%282%29.jpgDo tego jest kilka, kilkanaście masek, każda po kilka mln dolarów. Tyle że tutaj rozmiar najmniejszego elementu to 180nm. Jest to pierwsze Pentium 4.
Odpiwiedz nie na temat ale trudno. A widać że pojęcia o procesie tworzenia form wtryskowych ZERO. Jesli sadzisz że forma to kawał metalu wyciety frezarką to dziwię się ze do porównania przywołujesz jakąś elektornike.
Ceny sięgające mln za prostą formę to standard przy tkaiej produkcji a wtedy koszt jednej częsci to 0, .. $.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

EZrider pisze:Kiepsko z powtarzalnością wtedy.
Uroki handmade :D
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

EZrider pisze:Kiepsko z powtarzalnością wtedy.
True..

balfa2step znając realia ciężko mi w to uwierzyć.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

balfa2step pisze:Odpiwiedz nie na temat ale trudno. A widać że pojęcia o procesie tworzenia form wtryskowych ZERO. Jesli sadzisz że forma to kawał metalu wyciety frezarką to dziwię się ze do porównania przywołujesz jakąś elektornike.
Ceny sięgające mln za prostą formę to standard przy tkaiej produkcji a wtedy koszt jednej częsci to 0, .. $.
Wytłumacz mi proszę w takim razie co takiego niesamowitego jest w takiej formie.

Tak jak mówiłem, w momencie gdy masz wtryskiwać kształt podobny do Wieży Eiffela to może przygotowanie takiej formy może sporo kosztować. Ale jak wtryskujesz jakiś nieskomplikowany kształt(ten od napinacza taki właśnie jest) to czego potrzeba do wykonania takiej formy? Odlewa się je a potem przecina? Po prostu nie potrafię sobie wyobrazić skąd takie koszta. Albo jej rozmiar jest olbrzymi, albo materiał z którego jest zrobiona jest drogi, albo jest robiona w kraju gdzie są nienormalne podatki i obciążenia dla firm(np. Polska).

A elektronikę przyrównałem gdyż w takiej formie do wtrysku rzeczy którą widać dobrze gołym okiem plus czy minus 180nm nie robi żadnej różnicy. W masce dla scalaków różnicy nie robią dopiero pojedyncze nanometry(i t też tak do 2-3 pewnie).

A zauważ że teraz rozmiar charakterystyczny to już powoli 22nm. 180 to jest sprzed 12 lat.
SegatiV
Kontakt:

pietryna wykonuje się je z alu, profesjonalne formy wtryskowa to wielopoziomowe konstrukcje, z wieloma dyszami, kanałami itd. W dodatku, poza obróbką cnc, trzeba wszystko zaprojektować, tak żeby wszystko idealnie był wylane, obróbka końcowa też ma znaczenie - polerowanie powierzchni itd.

Ale nie wierze, że forma wtryskowa do e13 kosztowała tyle, nooo, w sumie może jeśli za 1 wtryskiem jedzie kilkadziesiąt elementów... Ja wiem jak to wygląda dla 5 kompletów.

Ponadto, e13 ma swoich inżynierów, sprzęt, materiał... wszystko w innych cenach.

Chętnie zobaczę jak wygląda ta forma, lub poczytam o tej mega technologii.
balfa2step
Kontakt:

Post autor: balfa2step »

http://www.tworzywa.pwr.wroc.pl/index.php?co=narz01
popatrz na schematy na dole strony , forma to nie dwie płyty z wycietymi kształtami ,tak jak sie to moze wydawać pietrynie
Nie znam się doklądnie na budowie takiej formy ale podstawy opanowąłem na studiach i wiem ile to kosztuje pracy. Do takie formy nie wystarczy AutoCAD i frezarka 2.5D do wycinania z płyty.
Blonek
Kontakt:

Post autor: Blonek »

pietryna jestem z Toba tez myslalem ze to sie zalewa plastikiem do formy z piachu ubitej mlotem
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

kurcze, co za temat się zrobił.
Nie zaglądajmy innym do kieszeni!

Co do Weeze - dziwne że doszedł do nich krzywy. Szkoda.
Ja uważam, że cena jest jaka jest a to czy chłopaki z Weeze zarabiają na tym 5% czy 95% to już nie jest moja sprawa.
Albo cena mi pasuje albo nie.

Nie kupiłbym tego napinacza - ale nie ze względu na cenę, ani nie ze względu na jego "słabość" czy nie. Po prostu wygląd tkaniny karbonowej mi się nie podoba.
Chociaż gdyby chłopaki zrobili świetnie działający napinacz pod dwa blaty z przodu - czemu nie?
Cena wcale nie jest taka z kosmosu jak na produkt z luksusowej półki o jakim mówimy.

Także nie zaglądajmy chłopakom do kieszeni tylko z jednej strony cieszmy się że ktoś coś takiego robi i zarabia na tym, a z drugiej strony cholernie szkoda że ten test taki dziwny jakiś wyszedł.
Mimo tego że napinacz nie wygląda dla mnie zbyt solidnie (to moje własne zdanie) i mimo że test potwiedził moje obawy co do niego - po prostu szkoda że tak wyszło.

Sądzę że będzie to jakiś impuls dla firmy żeby projekt trochę dopracować i rozwinąć - chyba że ich możliwości produkcyjne są takie że lepiej pozostać w niszy najlżejszych napinaczy i kasować za to cenę premium, co też jest zrozumiałe.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
SegatiV
Kontakt:

luke_ właśnie, że nie dotarł, zauważcie, że nie poparli tego żadnym zdjęciem, czy coś. Po prostu napisali, że był krzywy... A wiem, że taki nie był. I 2 razy spadł im łańcuch, test trwał ponad 10 miesięcy bóg wie co się działo przez ten czas...

Od jakiegoś czasu obserwuję pb i widać same sponsorowane testy - napinacz z włókna rmp (?) - na pinku ochy i achy, a w Szczawnie Zdroju, na night race widziałem jak 1 zawodnik rozwalił 2szt... Mam zdjęcie gdzieś nawet.
luke_ pisze:kasować za to cenę premium
Nie wdaje się w szczegóły, ale już wspomniałem wcześniej - ten napinacz (oba z włókna) jak na razie produkowane są na zasadzie "Bugatti Veyron".

Firma bardziej kierunkuje się w koronki, napinacze to peryferia, ale nie znaczy to, że traktujemy je po macoszemu, wręcz przeciwnie idziemy do przodu, np. dostaną upragnione osłony zębatek.
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

SegatiV, spokojnie co do tej ceny.
Masz do tego pełne prawo - uważam że nie ma co komentować ceny i wyliczać ile kto zarabia czy nie zarabia.
To jest podstawa, jak pozycjonujesz swój produkt i Twoja świadoma decyzja.

Jakbyś pokombinował coś w aluminium na dwa blaty - nie ukrywam że byłbym o niebo nardziej zainteresowany taką biżuterią :)
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
wert
Kontakt:

Post autor: wert »

balfa2step pisze:http://www.tworzywa.pwr.wroc.pl/index.p ... z01popatrz na schematy na dole strony , forma to nie dwie płyty z wycietymi kształtami ,tak jak sie to moze wydawać pietrynieNie znam się doklądnie na budowie takiej formy ale podstawy opanowąłem na studiach i wiem ile to kosztuje pracy. Do takie formy nie wystarczy AutoCAD i frezarka 2.5D do wycinania z płyty.
Jako, że mój ojciec od kilkudziesięciu lat zajmuje się produkcją form wtryskowych to mogę powiedzieć orientacyjnie (nigdy nie zagłębiałem się w szczegóły), że wykonanie formy na w miarę prosty element o wymiarach ok 10x5x3 to koszt ok 30 tys, ale dochodzi wiele czynników jak np. ile takich elementów ma wychodzić z jednego wtrysku, jak żywotna ma być forma, z jakiego tworzywa będzie wtryskiwany element, jaką techniką itp. Każda forma to idnywidualna wycena i koszty mogą być naprawdę różne. A w większości wykonuje się je ze stali narzędziowej, a nie z aluminium.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Moja firma pomagała niedawno w aplikacji w której nasz robot miał wyjmować wieszaki z wtryskarki.

Może i koszt wytworzenia 1szt. gotowego produktu jest praktycznie żaden a 4szt wspomnianych wieszaków w ikei kosztuje poniżej 2zł,ale to nie świadczy że matryca jest tania. Jej koszt na pewno rozkłada się na bardzo dużo serię produkowanego asortymentu.
balfa2step dał link w którym można zobaczyć ile części ma matryca:
Obrazek
Nie jest to zwykły kawałek metalu ( i nie aluminium przy sile zacisku matrycy mogącej przekraczać 50,000 kN to raczej nie teges trochę ;) ) od cholery tam kanalików i najczęściej skomplikowany system wypychaczy, inaczej robot nie za bardzo jest w stanie wyrwać produkt z matrycy, nawet przy dużym podciśnieniu na przyssawkach.
ronsek
Kontakt:

Post autor: ronsek »

sry nie tu:d
xsnailx
Kontakt:

Post autor: xsnailx »

Naprawde wydaje sie wam ze te napinacze sa drogie? jak by to byla firm z US to by nikt nie marudzil na dh-zonie o czyjejs kieszeni :)

a jesli chcecie zobaczyc naprawde szokujace ceny to polecam produkty do szosy:
siodelko dash tt.9 - 500 usd
http://www.dashcycles.com/products/?ope ... ry:Saddles
komplet piast w/w firmy - 1000 usd
dysk czasowy light weight - 3700 usd
http://www.racycles.com/product.aspx?catid=9,502,846

wg mnie jedyne czego im brakuje to naprawde solidnej instrukcji i dogrania kompatybilnosci z ramami. powiny byc w zestawie rozne dlugosci srub i podkladek iscg, lub opcja zamowienia owych pod dana rame bo niestety niektorzy ludzie na zachodzie maja uposledzona zdolnosc kombinowania
http://emes-racing.com/
http://xsnailx.pinkbike.com/
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

http://r2-bike.com/Home
Da się drożej... ale to ciągle jest drogo ;)
ODPOWIEDZ