Ale każdy napinacz jest unikalny i oryginalny! Gorzej jak rolka wyląduje pod siodłem.

Odpiwiedz nie na temat ale trudno. A widać że pojęcia o procesie tworzenia form wtryskowych ZERO. Jesli sadzisz że forma to kawał metalu wyciety frezarką to dziwię się ze do porównania przywołujesz jakąś elektornike.pietryna pisze:Maski dla układów scalonych idą w dziesiatki mln dolarów niekiedy. Dla mniejszych pojedyncze miliony.Ale to są kuźwa układy scalone. Tam masz odległości rzędu nm już. Technologia produkcji zdecydowanie bardziej zaawansowana niż durne wtryskiwanie plastiku do formy. Jeszcze gdyby to miało dziesiątki załamań, mostków, tuneli itp. A to jest kawał plastiku. Przy odrobinie zdolności manualnych i wyobraźni w domu sobie coś takiego wystrugasz w plastiku. Już nie mówiąc że mógłbyś mieć dostęp do frezarki, niekoniecznie numerycznej.http://www.icknowledge.com/trends/p4%282%29.jpgDo tego jest kilka, kilkanaście masek, każda po kilka mln dolarów. Tyle że tutaj rozmiar najmniejszego elementu to 180nm. Jest to pierwsze Pentium 4.
Wytłumacz mi proszę w takim razie co takiego niesamowitego jest w takiej formie.balfa2step pisze:Odpiwiedz nie na temat ale trudno. A widać że pojęcia o procesie tworzenia form wtryskowych ZERO. Jesli sadzisz że forma to kawał metalu wyciety frezarką to dziwię się ze do porównania przywołujesz jakąś elektornike.
Ceny sięgające mln za prostą formę to standard przy tkaiej produkcji a wtedy koszt jednej częsci to 0, .. $.
Nie wdaje się w szczegóły, ale już wspomniałem wcześniej - ten napinacz (oba z włókna) jak na razie produkowane są na zasadzie "Bugatti Veyron".luke_ pisze:kasować za to cenę premium
Jako, że mój ojciec od kilkudziesięciu lat zajmuje się produkcją form wtryskowych to mogę powiedzieć orientacyjnie (nigdy nie zagłębiałem się w szczegóły), że wykonanie formy na w miarę prosty element o wymiarach ok 10x5x3 to koszt ok 30 tys, ale dochodzi wiele czynników jak np. ile takich elementów ma wychodzić z jednego wtrysku, jak żywotna ma być forma, z jakiego tworzywa będzie wtryskiwany element, jaką techniką itp. Każda forma to idnywidualna wycena i koszty mogą być naprawdę różne. A w większości wykonuje się je ze stali narzędziowej, a nie z aluminium.balfa2step pisze:http://www.tworzywa.pwr.wroc.pl/index.p ... z01popatrz na schematy na dole strony , forma to nie dwie płyty z wycietymi kształtami ,tak jak sie to moze wydawać pietrynieNie znam się doklądnie na budowie takiej formy ale podstawy opanowąłem na studiach i wiem ile to kosztuje pracy. Do takie formy nie wystarczy AutoCAD i frezarka 2.5D do wycinania z płyty.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości