Porównanie hamulców shimano a avid
-
- Kontakt:
Ja osobiście bym bardziej polecił używanego starego XT (czterotłoczkowy), zamiast jakiegoś Juicy. Avid zszedł na psy, kiedyś mieli dobre partsy które niekiedy trzymają się do dziś (np:Stare J7) ale to rzadkość. Na chwilę obecną Avid wciska gówno zarabiając na remontach, a Shimano zyskuję rzeszę fanów, bo mają tanio, ergonomicznie i solidnie.
-
- Kontakt:
W kwocie 150zł bierz zdecydowanie Juicy. Na metalicznych klockach jak się rozgrzeją, bardzo ładnie hamują - mi nie brakowało mocy przy prawie 90kg żywej wagi. Co do awaryjności to miałem Juicy 3 dwa lata i zupełnie nic się z nimi nie działo. Kilku znajomych ma Juicy 7 i też bardzo chwalą. Tanie hamulce Shimano są po prostu słabe, jedynie 596 ma przybliżoną moc do Juicy.
a ja na avida nie moge narzekac, mam code z 2008 i odpukać sa ok. wczesniej miałem grimece s8, shimano m525 podobne do hayesa, a nastepnie xt (2010) i nie zamieniłbym avidów na inne no może sainty chociaz sam nie wiem. Jednak fakt jest faktem avidy jak za swoja cene to sa awaryjne a malowanie to totalna porazka
W ciągu sezonu mam do czynienia przynajmniej z setką hampli , nowych jak i używanych, na tej podstawie twierdzę , że awaryjność SH jest porównywalna do Avidów , podobnie ja Magury czy Formuli , tyle, że to nikły procent rynku , więc "rzadziej się psują".
Jedyna różnica jest taka , że Avid ma pełną ofertę części zamiennych (przykładowo do J5: uszczelki do klamki to koszt 12 zł , komplet tłoczków na zacisk 60 zł ), co jest kluczowym argumentem przy zakupie używki . SH nie przewiduje wymiany uszczelnień a jedynie wymianę klamki, zacisku. Jeżeli SH to tylko z gwarancją .
W kwocie , o której mowa najlepszym wyborem są Juicy , sa zdecydowanie mocniejsze i mają lepszą modulację niż tanie SH. Wiadomo , sztuka sztuce nie równa, dlatego warto by przed zakupem hamulce oglądnął ktoś kumaty.
Jedyna różnica jest taka , że Avid ma pełną ofertę części zamiennych (przykładowo do J5: uszczelki do klamki to koszt 12 zł , komplet tłoczków na zacisk 60 zł ), co jest kluczowym argumentem przy zakupie używki . SH nie przewiduje wymiany uszczelnień a jedynie wymianę klamki, zacisku. Jeżeli SH to tylko z gwarancją .
W kwocie , o której mowa najlepszym wyborem są Juicy , sa zdecydowanie mocniejsze i mają lepszą modulację niż tanie SH. Wiadomo , sztuka sztuce nie równa, dlatego warto by przed zakupem hamulce oglądnął ktoś kumaty.
-
- Kontakt:
Nie che zakładać nowego tematu,
Szukam hamulców, do 500-600 zł nowe bądź używane,
Miałem już kilka avidów, code, juicy, z codami były ogromne problemy,
cieknące zaciski, zapowietrzanie się,padające uszczelki w klamce, nie równo chodzące tłoczki w zacisku, wszystko sprowadza się do tego że hamulce nie hamują bardzo mocno, jedyny plus to to że nie reagują na przegranie, zawsze hamują z tą samą siła, nie zmienia się skok klamki ani moc podczas długich zjazdów, ale częste usterki sprawiły, że chętnie kupiłbym coś od shimano, tylko nie wiem co byście mi polecili, sainty odpadają ze względu na cene, moja waga 86, kg
szukam samych hampli bez tarcz,
Szukam hamulców, do 500-600 zł nowe bądź używane,
Miałem już kilka avidów, code, juicy, z codami były ogromne problemy,
cieknące zaciski, zapowietrzanie się,padające uszczelki w klamce, nie równo chodzące tłoczki w zacisku, wszystko sprowadza się do tego że hamulce nie hamują bardzo mocno, jedyny plus to to że nie reagują na przegranie, zawsze hamują z tą samą siła, nie zmienia się skok klamki ani moc podczas długich zjazdów, ale częste usterki sprawiły, że chętnie kupiłbym coś od shimano, tylko nie wiem co byście mi polecili, sainty odpadają ze względu na cene, moja waga 86, kg
szukam samych hampli bez tarcz,